Новини » „Пътна полиция“ ще прави засилени проверки на велосипедисти и каруци

„Пътна полиция“ ще прави засилени проверки на велосипедисти и каруци

0111
2021

От 1 ноември започва традиционната акция „Зима“, обявиха на брифинг представители на партниращите си организации – Съюза на българските автомобилисти, „Пътна полиция“ в ГДНП, Българския червен кръст и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Целта на акцията е да бъдат сведени до минимум пътнотранспортните произшествия, посочи председателят на СБА и символичен домакин инж. Емил Панчев. Той призова водачите да подготвят автомобилите си за управление при зимни условия и да шофират отговорно.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП комисар Калоян Драганов уточни, че и тази година акцията ще протече в 3 етапа, като всеки един от тях ще е с продължителност по 10 дни. През първата десетдневка фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към водачите на моторни превозни средства.

Освен на автомобилите си, е важно хората да обърнат внимание и на аптечката в него, както и да си припомнят основните правила по оказване на първа медицинска помощ на пострадал, подчерта заместник-генералният директор на БЧК д-р Тодоровска. Росен Рапчев от ДАБДП обърна внимание на безопасното поведение на водачите на пътя и ги призова да се движат със съобразена с пътните условия скорост.

Акцията се провежда в продължение на 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – ГДНП, отдел „Пътна полиция“, и Българския червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

И тази година в първата десетдневка на ноември ще има засилени проверки на велосипедисти и водачи на ППС с животинска тяга. През втората ще се обърне внимание на пешеходците, които през зимния период са особено уязвими. Освен да пресичат само на определените за това места, които в повечето случаи са и осветени, апелът към тях е в тъмната част на денонощието да носят по-светли дрехи или такива със светлоотразителни елементи. Никога да не забравят, че техните зрителни възприятия не са същите като на водачите на МПС, които възприемат случващото се зад стъклата на своите автомобили. В третата десетдневка ще се засилят проверките на водачите на МПС и ще се следи автомобилите да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм, изправност на осветителната и стъклопочистващата системи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ