Пъргаво, многостранно, електризиращо: първото хибридно MINI

1005
2017

MINI Cooper S E Countryman ALL4 е първият модел на британската премиум марка, при който Plug-in хибридното задвижване открива възможността за чисто електрическа мобилност при нулеви локални емисии. Ефективният устрем напред се осигурява от 1,5-литров трицилиндров бензинов двигател (136 к.с., 220 Нм) и синхронен електромотор (88 к.с., 165 Нм), разположен под пода на багажника. Общата им системна мощност е 165 кВт/ 224 к.с – и тя гарантира едва 6,8 сек за спринта 0-100 км/ч. Не по-малко впечатляващи са средният разход на гориво от 2,3-2,1 л/ 100 км и емисиите на СО2 от 52-49 г/км (данни при тестовия цикъл на ЕС за Plug-in хибридни автомобили).

MINI Cooper S E Countryman ALL4 комбинира гъвкавата пространствена концепция на най-големия член на новото поколение модели с устойчивостта на технологията eDrive на BMW Group и електрифицираното задвижване на четирите колела. При него предните колела се задвижват от двигателя с вътрешно горене, а задните – от електромотора. Мощността на електродвигателя се подава към задната ос, посредством двустепенна, едноскоростна трансмисия. MINI Cooper S E Countryman ALL4 може да се движи чисто електрически не само в града, но и далеч отвъд него – с максимална скорост от 125 км/ч и пробег от до 42 км.

Водачът има възможност да избира между три режима на шофиране, които избира с eDrive Toggle превключвателя. Те са AUTO eDRIVE (чисто електрическо шофиране с до 80 км/ ч, включване на двигателя с вътрешно горене при по-висока скорост), MAX eDRIVE (чисто електрическо шофиране до 125 км/ ч, включване на двигателя с вътрешно горене при по-висока скорост или при кикдаун) и SAVE BATTERY (автомобилът е задвижван от двигателя с вътрешно горене, нивото на заряд на батерията се поддържа над 90% или се повишава до това ниво от стартер-генератора). Под леко повдигнатата задна седалка освен високоволтовата батерия е разположен и резервоарът за гориво с вместимост 36 л, а батерията леко намалява обема на багажника.

Буксата за кабела за зареждане е разположена под капачка в областта на левия страничен капак на огледалото. Други специфични за модела елементи са означенията „е“ на странични капаци на огледалата и жълтото „S“ в означението на модела отзад, както и на радиаторната решетка и лайстните на праговете.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин