Първо сравнение на Volvo S90 с BMW 530d и Mercedes E 350

Досега моделът получи много хвалби. Сега обаче става сериозно за новото Volvo: BMW и Benz чакат за сравнение

1910
2016

ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ВИСОКИЯ КЛАС! Тук става дума за техника и мощност, както и за престиж и имидж. Тук „германците“ са шефовете: Audi A6, BMW Серия 5 и Mercedes E-клас делят голяма част от продажбите. Volvo също иска да участва в нея. С новия си модел S90 шведите смятат, че са на едно ниво с германците. По традиция скандинавците се радват на голяма симпатия. Много марки с удоволствие биха имали подобен позитивен имидж. Но само той не е достатъчен, за да спечелиш сравнителен тест.

Какво друго може S90? За да проверим това, докарахме опитни противници: BMW 530d и Mercedes E 350 d. И двата модела – чиста случайност – с 258 к.с. BMW с xDrive, за Benz двойното задвижване все още не се предлага. За съжаление към момента на теста нямаше Audi A6 на разположение. Volvo S90 е с дизелов агрегат с 235 к.с., автоматични скорости и 4х4. Външността му е такава, че не трябва да се крие от никого, дори напротив. Дълъг е почти пет метра, нисък и издължен, с шлифован, изчистен дизайн.

Това важи още повече за интериора. Тук шведите са усъвършенствали и облагородили познатата ни скандинавска тема. Тук личат класа и стил. Свикване – казваме го в добрия смисъл – изисква огромният 9-инчов монитор: страхотна графика, но малко сложните менюта и странната логика на управление затрудняват пилота на Volvo. Измерено, S90 предлага по-малко пространство в сравнение с Mercedes и BMW. Това се дължи на факта, че е по-нисък. Последиците на дизайна а ла Сoupé. На практика във всекидневието не се усеща никакъв недостиг. Както отпред, така и отзад има достатъчно място, както и стегнати седалки.

В сравнение с ултрамодерното Volvo интериорът на произвежданото от 2010 г. BMW ни изглежда… доста познато. Но, моля, не се заблуждавайте: зад вече не чак толкова свежата фасада се крие най-модерна техника. Серия 5 разполага с най-актуалната мултимедия и с логично и лесно управляваща се система в лицето на iDrive (10,2-инчов дисплей и Navi Professional срещу доплащане); в това отношение тя е най-добрата в теста. А BMW е просторен автомобил, също и отзад. Седалките му са спортно удобни.
E-клас е в пълна бойна готовност за теста: кожени тапицерии и интериор в макиато-бежов цвят, мултиконтурни седалки, Widescreen кокпит и много други доплащащи се екстри. Всичко това изглежда чудесно бароково и красиво, но, разбира се, е въпрос на вкус.

Volvo S90 D5 AWD

Изчистен дизайн, висококачествени материали, фина изработка: кокпит, в който ще се чувствате уютно. дигитални уреди (12,3-инчов дисплей), 9-инчов монитор за навигацията и Hi-Fi уредбата. Красива графика, но управлението изисква време за свикване. Удобни седалки отпред, много място отзад.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин