AUTO BILD България / Първо сравнение на новото Volvo XC60: атака от север

Първо сравнение на новото Volvo XC60: атака от север

Изцяло новата вълна при Volvo достигна и до бестселъра: как се представя популярният SUV в сравнение с Q5 и GLC?


25
сеп.
2017

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, VOLVO! Така изглежда сполучливата глобализация. Уважаваната европейска марка първо устоя на небрежните американски мениджъри, след това и на покупката от китайците, наблегна на комбитата и SUV-овете и от 2009 година продаде 1 милион ХС60. Браво! Сега пред нас е новият модел и купувачите се интересуват по-скоро дали дървените детайли подхождат на бежовата кожа, отколкото от нашия спор: може ли XC60 да мери сили с Audi Q5 и Mercedes GLC? Дали Volvo е истински съперник?

Визуално „шведът“ вече е член на клуба на фините автомобили: почти толкова дълъг и широк колкото германските му конкуренти, но между вертикалната предна част и характерните задни светлини има доста новости. Много индивидуалност, като прибавим и дизайнерския ключ с множество фини бутони, които се налучкват трудно. Но нека се качим. Задните врати са леко тесни, но вътре Volvo е по-просторно и прегледно от „германците“. Багажникът му (максимум 1432 литра) може да натовари един куфар по-малко, по-важен е абсолютно равният товарен под, докато при Audi ни дразни стъпалото на товарния ръб.

VOLVO XC60: ГОНИ ГОЛЕМИЯ СИ БРАТ

Този SUV заимства множество компоненти (задвижване, оборудване, Infotainment) от голямото XC90. Със същия двигател то е по-скъпо с около 12 000 лева

Впечатлението за практичност се подсилва от добрите седалки и множеството поставки, но къде е бил дизайнерът на скандинавската яснота при централния тъч дисплей? Там ни изнервят скритите подменюта и липсващите аналогови бутони. Освен това арматурното табло се отразява върху предното стъкло, особено при конкретната комбинация между сиво дърво, бежова кожа и хромирани елементи.

Не е задължително да бъде и деловата, перфектна антрацитна пещера на Q5, в която водачът седи 3 сантиметра по-ниско. Audi Virtual Cockpit е още по-ярък, управлението е по-лесно, нищо не скърца дори и по лоши пътища.

AUDI Q5: ВИСОКА ПОЗИЦИЯ НА СЕДЕНЕ С ДЕТАЙЛИ ОТ КОНЦЕРНА

SUV-ът ползва техниката на семейството А4. Бензиновите двигатели са с мощност до 354 к.с., Audi все още не предлага хибрид

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин