Първо сравнение на новото BMW 750i

Горе, на върха, въздухът е разреден. А конкурентите са много силни. Надпреварата при возилата на шефовете

2601
2016

ПОСЕЩЕНИЕ НА НАЙ-ВИСОКО НИВО В AUTO BILD.  Не, не от Г7 или Г8, този път от G11. Такъв е фирменият код на новото BMW Серия 7, което участва в сравнителен тест по точки. И което е оборудвано не само с фамозния V8, но и с будна автоматична трансмисия, подобряващо сцеплението двойно задвижване, както и с много и най-модерни технологии. От четири завиващи колела до управление с жестове и лазерни светлини.

Не толкова пищен, но все още стандарт при министрите и коронованите глави: Mercedes S-клас. На пазара от 2013 година и олицетворение на комфорта и лукса – повече от всеки друг автомобил. Audi A8 се движи в най-високите етажи на политиката от 2009 година, но съвсем не изглежда остаряло и немодерно. И определено не иска да излиза в пенсия, поне доброволно. „Да живее спортът!“, сякаш вика Porsche Panamera GTS. Все едно е 911 с 4 врати, невероятно динамично. Това ще бъде вълнуващо сравнение!

4-то място: Porsche Panamera – GTS събужда състезателя у шефа 

Плюсове: Дяволски двигател с адски звук, екстремно пъргаво, голям заден капак и добре използваем багажник.

Минуси: Относително скъпо, доста твърдо окачване, най-висок разход (11,5 л/100 км), само 4 места.

ШЕФОВЕТЕ, КОИТО ВИНАГИ БЪРЗАТ, избират Panamera GTS. Тази лимузина наистина може да бъде наречена 911 със задни врати. 4,8-литровият V8 е единственият мотор без турбокомпресор в това сравнение и впечатлява с изключителните си реакции и с неограничената пъргавина до 7000 оборота. Наистина, турбомоделите имат известна преднина за момент, но след това Porsche отново поема шефската роля – и ускорява до 288 км/ч. Управляемостта на GTS също събужда състезателния инстинкт на шефа. Хидравличното сервоуправление сякаш е свързано директно с колелата, скоростната кутия с два съединителя превключва предавките светкавично, а стегнатото окачване без колебания поддържа идеалната линия в завоя. Страхотно удоволствие с някои ограничения по отношение на комфорта. Сериозните недостатъци на пътната настилка проникват до пътниците, седалките тип корито няма да допаднат на всички, ревящият двигател ще подразни по-чувствителните уши. И още нещо: Porsche е скъпо. Тестовият автомобил струва над 280 000 лв.

3-то място: Audi A8 4.0 TFSI Quattro – прави впечатление на жизнено и пъргаво

Плюсове: Добро предлагане на място, жизнен двигател, висок динамичен потенциал на пътя, най-ниската цена в теста.

Минуси: Леко друсащо окачване, осезаеми вибрации на двигателя под товар, пропуски в оборудването за сигурност.

ТОВА СЕ НАРИЧА understatement. A8 е част от висшето общество от вече 6 години – и не изглежда скучно въпреки подчертано скромния си дизайн. Моделът от Инголщат впечатлява с изискаността си както отвън, така и отвътре. Безупречно качество на изработката, разточително предлагане на място, удобни тапицерии – този автомобил ви обгръща с уют още при качването. И това усещане продължава и при шофиране: 4-литровият битурбо агрегат не се натрапва акустично, ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, а до 200 км/ч – за 15,6 секунди. Данни, на които биха завидели дори някои спортни автомобили. Но Audi не успява да прикрие възрастта си при всички ситуации. Под товар двигателят генерира леки вибрации, въздушното окачване (серийно като при другите автомобили в теста) не работи толкова фино като това на BMW или на Mercedes. При оборудването за сигурност също има пропуски – липсват както автоматичното аварийно телефонно повикване, така и активният преден капак. От друга страна, цената на тестовото А8 бе най-ниска – за съжаление според Schwacke стойността на „посивялата“ луксозна лимузина спада най-бързо с напредване на възрастта.

2-ро място: Mercedes S 500 4matic – олицетворение на големия тежък автомобил 

Плюсове: Много висок акустичен комфорт, до 100 км/ч въздушното окачване поглъща почти всичко, страхотен двигател, удобни седалки.

Минуси: Значителни колебания на каросерията при вълни по пътната настилка, умерена пъргавина, ежегодно обслужване.

КАКВО ИЗЛЪЧВАНЕ САМО! Там, където се появи S-клас, определено е върхът. Това си личи дори и само по звездата върху внушителната радиаторна решетка. Но големият Benz прави силно впечатление и при шофиране. Като никой друг автомобил той е олицетворение на масивната тежка лимузина, на спокойния луксозен лайнер. Ненадминат е и акустичният комфорт, чува се единствено тихо свистене. Комфортът на возене до 100 км/ч също е ненадминат – дори и без Magic Body Control (10 000 лв.), който липсваше при тестовия автомобил. Защото системата не се предлага при двойно задвижване. Начинът, по който S-клас преминава през капаците на шахти и релсите, позволява на господин директора да се наслади в пълно спокойствие на борсовите курсове. Това е комбинирано с много място, фамозни седалки и модерен 4,7-литров V8. Той позволява почти да забравите за собственото тегло от 2135 килограма – тежкото возило се наклонява повече от конкурентите си единствено в завоите. И защо не печели в теста? Тъй като BMW е оборудвано много по-добре в раздела Connected Car и предлага по-модерни асистиращи системи. И тъй като 750i се движи още по-пъргаво. Освен това Benz трябва да посещава сервиза всяка година (или на всеки 25 000 километра). Докато на колегата му от Мюнхен ще се налага да прави това на всеки 2 години. Дреболии, но те са решаващи на финала.

1-во място: BMW 750i – перфектна техника, без забележки  – истински победител! 

Плюсове: Мощен и икономичен двигател, много балансирано окачване, богато оборудване, иновативна концепция за управление. 

Минуси: Диаметър на завой от 12,5 метра въпреки четирите завиващи колела, относително нисък полезен товар от 495 кг, скъпо заради многото екстри.

ШАМПИОНЪТ ИДВА ОТ МЮНХЕН – и то не само във футбола, но и в луксозния клас. Новата Серия 7 побеждава всички. И това става ясно не само при разглеждане на списъка с оборудване. Сред асистиращите системи има дори и такава за дистанционно паркиране. Бонд е жив, той е сред нас. Но освен с волната програма BMW впечатлява и със задължителната. Модерното работно място на водача комбинира познатата и добра логика на управлението на iDrive със сензорни бутони и новаторски контрол с жестове. Което е леко необичайно, но функционира добре. При предлагането на място ни липсват няколко сантиметра спрямо Audi и Mercedes, но не е тясно. А благодарение на безстепенните застопоряващи механизми леките алуминиеви врати спират във всяка желана позиция. И като стана дума за теглото – има изненади и тук! С използването на карбон и алуминий в BMW са постигнали сериозно понижение на теглото. И въпреки че Audi и Porsche са по-леки – 2080 кг на богато оборудваното 750i означават 80 килограма по-малко в сравнение с предшественика. Но Серия 7 никога не прави впечатление на тежка. Дори напротив. Благодарение на четирите завиващи колела се движи по завоите с лекота, при ускорение изпреварва конкурентите си. Въздушното окачване успява да намери финия компромис между нежното движение и стабилността дори и при лоши настилки, леко трополене се усеща единствено при напречни фуги. Цените също са на много високо ниво. Оборудваният с огромен брой екстри тестов автомобил струваше над 234 000 лв. Наистина, това е истински шампион!

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин