Първи тест на Cadillac Lyriq

2807
2022

С електрическия кросоувър Lyriq Cadillac иска да се конкурира с Audi, BMW и Tesla. Дали те имат основания за притеснения – ще разберем от теста.

С Lyriq Cadillac пуска кросоувър, който се цели в конкуренти като Porsche Taycan Cross Turismo, Audi e-tron GT, Tesla Model X и BMW iX.

На пръв поглед шансовете на американците не са лоши, тъй като Lyriq отново е един готин Cadillac. Внушителната предница е впечатляваща, а задната колона и задната част напомнят малко на Jensen Interceptor. Тесните LED-светлини отпред и отзад също ни се понравиха.

Предлаганото място не е огромно

Във вътрешното пространство на дългия пет метра кросоувър е благородно и подчертано американско. Отпред седалките са с кожена тапицерия и доста място, докато отзад скосената линия на покрива леко ограничава пространството. За междуосие от 3,10 метра предлаганото място не е огромно, а багажникът е с вместимост от 790 до 1720 литра.

За базова цена от около 120.000 лв. се предлага солидно серийно оборудване и електромотор на задната ос, който разполага с 340 к.с. и 440 Нм максимален въртящ момент.

Lyriq се управлява спокойно

Зад волана Cadillac Lyriq е един спокоен автомобил за дълъг път. Няма брутална тяга, която да те притисне към седалките, а уверено и спокойно придвижване напред с темпо от максимум 180 км/ч. И в двата режима на движение окачването е доста комфортно, няма да ви разтърсят и напречните фуги. Управлението можеше да е една идея по-директно в спортен режим, както и с по-голяма обратна връзка.  При бърза скорост в завои Lyriq се накланя повече от европейските си конкуренти.

Пробег от до 500 километра

С батерията си с капацитет от 100 кВтч. електрическият Cadillac ще може да изминава до 500 километра. За възможно най-икономично пътуване помагат настройващата се рекуперация и големите индикация за разхода на Head-up-дисплея. Когато батерията се изтощи, тя може да бъде зареждана с до 190 киловата на станция за бързо зареждане или с 19,2 кВт. на уолбокса у дома. При варианта с 4х4 последната стойност е до 12 кВт.

Първоначално Lyriq ще се предлага само в Щатите

Lyriq ще стартира на северноамериканския пазар, но е сигурно, че Cadillac скоро ще предлага електрическия модел и в Азия и Европа. В Щатите всъдеходът с 500 к.с. би имал по-добри шансове. За другите пазари е предвидена 2024 г; за 2023 производствените мощности са изцяло запълнени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин