Първи тест на Borgward BX7: Този китаец е истински германец!

Вече се продава в Китай, а в Европа новият Borgward ще се появи през 2017 г. AUTO BILD успя да го тества. Първото впечатление: този автомобил е европейски

2507
2016
Чувства се у дома: тест около град Бремен с отбивка до паметника на Borgward в квартал Зебалсбрюк

Чувства се у дома: тест около град Бремен с отбивка до паметника на Borgward в квартал Зебалсбрюк

ГОСПОДИН БОРГВАРД все още не кара Borgward. Поне не и във всекидневието. Кристиан Боргвард (49), внук на големия Карл Ф. В., пристига с VW Passat CC. Автомобилите, носещи неговото име, все още не се срещат по пътищата на Германия: предсерийни модели китайско производство, които се използват за тестове от фирмата Borgward, а не от внука на автомобилния производител. Кристиан Боргвард се качва с удоволствие, макар и на седалката до водача. Баща му е бил член на Управителния съвет на VW, така че мъжът е израснал с прототипи. Освен това казва – въпреки че е търговец по професия – неща като тези: „Не се притеснявайте, при 3500 оборота има леко „замисляне“. Дължи се на електрониката. Инженерите работят по проблема.“ Това ще бъде последната шлифовка, а след това първите китайци вече ще карат автомобили Borgward. Ако сте сред първите 10 000 купувачи, ще получите уникална гаранция: доживотна. Така че първите нови автомобили Borgward имат шанса да се превърнат в класики. Хората от Borgward и техните китайски инвеститори не се шегуват. При това са направили автомобил, който в никакъв случай не изглежда китайски. Поне не такъв, с каквито се сблъскваха тестващите европейци в миналото. Нито едно нещо в предсерийния  Borgward не прави впечатление на импровизирано.

Кокпит между две епохи: класически кръгли уреди, голям монитор, традиционна емблема с ромб. Добра изработка, логично управление

Кокпит между две епохи: класически кръгли уреди, голям монитор, традиционна емблема с ромб. Добра изработка, логично управление

Вратите се затварят с плътен звук, кожената тапицерия на седалките изглежда качествена и солидна. Отлични шевове и тапицерии с изображения на ромб – каквито феновете помнят от Isabella от 50-те години. Навремето моделът се е смятал за качествен автомобил. Новият SUV и неговата изработка изглеждат не по-малко сериозни. BX7 е просторна кола, дори и отзад – точно по вкуса на китайците. Шофьорите им ще се чувстват добре върху приятно стегнатите кожени седалки с широк диапазон на настройка, а на задната седалка доста удобно ще пътуват и по-едри пасажери. И на двата реда седалки ще седите сравнително ниско и затова си има причина: високата странична линия цитира някогашните модели на Borgward. Иначе няма други ретро елементи с изключение на сребристия ромб на Borgward върху волана. Класически изчистените уреди също са от аналоговото време, но точно до тях свети 12,3-инчов монитор. Управлението на кокпита е логично, единствената ни забележка е, че навигационната система показва маршрута на китайски. Услугата Concierge, която Borgward ще предлага в Европа, ще бъде свързана чак от 2017 г. Бездруго ние пътуваме заедно с Кристиан Боргвард и не ни е нужна навигация, тъй като човекът познава доста добре района около старата фабрика на Borgward. Магистрала, междуградски път със завои, отсечки с дупки, завои.

Става и за дългучи: много пространство отзад

Става и за дългучи: много пространство отзад

Нищо не ни притеснява. Каросерията изглежда солидна и здрава – няма никакви шумове и скърцане. Окачването работи – поне при дълги неравности – подчертано комфортно. „Реакцията при преминаване през къси неравности все още се подобрява“, казва Кристиан Боргвард. Освен това управлението има нужда от още малко фина шлифовка и обратна връзка, нали? „Да, това е китайската настройка. За Европа нещата ще бъдат различни.“ Също както и задвижването – в предсерийния Borgward работи 4-цилиндров 2-литров бензинов турбодвигател. Образцов мотор, бързо ускоряващ, но звучи не толкова впечатляващо. Китайците не обичат дизелови агрегати. Затова от есента на 2017 г. Borgward ще дойде в Европа с електрозадвижване или като Plug-in хибрид. Освен това Borgward ще се предлага на революционна цена. В Китай ценовата листа стартира от 45 000 лв. В Германия този факт може да убеди и да привлече водачи на VW като господин Боргвард.

Borgward BX7 T-GDI AWD

4-цил., турбомотор, отпр. напр. • Работен обем 1981 куб. cм • Мощност 152 кВт (206 к.с.) при 5500 об./мин • Макс. въртящ момент 300 Нм при 1500-5500 об./мин • Максимална скорост – няма данни • 0–100 км/ч – няма данни • Перманентно двойно задвижване/6-степ. авт. трансмисия • Обем на резервоара – няма данни • Д/Ш/В 4713/1911/1694 мм • Обем на багажника 545–1377 л • Собствено тегло 1645 кг • EU-Mix – няма данни • Вредни емисии – няма данни • Цена 45 000 лв. (на китайския пазар)

Не и за Европа: 4-цилиндров турбомотор с 206 к.с.

Не и за Европа: 4-цилиндров турбомотор с 206 к.с.

Мястото най-отзад: 545 литра вместимост на багажника

Мястото най-отзад: 545 литра вместимост на багажника

ИЗВОД
45 000 лв. за 4,70-метров SUV! Да, това е цената за Китай. С електрическо задвижване Borgward BX7 със сигурност ще стане по-скъп. Но моделът в никакъв случай не е евтин. Дори напротив: предсерийният модел се управлява добре и типично за класа си остави у нас солидни впечатления. Липсва единствено мегагаранция като в Китай.

Гордо изписано: BORGWARD с главни букви

Гордо изписано: BORGWARD с главни букви

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин