Първи тест на Audi A4 Avant

Е, крайно време беше! Audi A4 Avant се появи на пазара през ноември – с една година закъснение. Но още в първия тест на AUTO BILD 3.0 TDI впечатлява с шлифования си характер

2101
2016

ПРИ НОВОТО А4 ФЕНОВЕТЕ и експертите бяха единодушни, когато видяха първите снимки: прекалено скучен дизайн, почти като старото – и недостатъчно смело за високите амбиции на Audi. Сега ще се опитаме да докажем тезата, че е екстремно смело един чисто нов автомобил, който според инженерите няма нищо общо с предшественика си, да бъде опакован толкова незабележимо, че почти никой да не може да разпознае качествата му на пръв поглед. За да спасим честта на новото А4, трябва да кажем, че на живо изглежда много по-свежо отколкото на снимките. Онази щипка авангардизъм, който от толкова време ни липсва при марката, се осигурява най-вече от намръщените Matrix LED фарове. Но визията е въпрос на вкус – много по-важно е как се движи новото А4. Тестваме изключително важния за Германия комби модел с големия 6-цилиндров дизелов двигател, двойно задвижване и 8-степенна автоматична трансмисия.

Въпрос на престиж: срещу 4145 лева Audi предлага матрични LED фарове. Със сериен намръщен поглед

Въпрос на престиж: срещу 4145 лева Audi предлага матрични LED фарове. Със сериен намръщен поглед

ОТВЪН НЕВЗРАЧНО, ОТВЪТРЕ ИНОВАТИВНО
И докато отвън промените по А4 са само еволюционни, то при оформлението на кокпита oт Audi са направили наистина много. Да, воланът все още е там, където е бил и преди – но всичко друго е ново. Това започва още от уредите, които опционално са дигитални. В същото време е сменена и концепцията за управление. Множество важни функции може да бъдат регулирани само директно от волана или от дигиталния кокпит – като това е комбинирано със значително подобрено гласово управление, което разбира дори цели изречения подобно на Siri на Apple. Такова управление изисква известно време за свикване, класическата концепция на BMW с въртящ и натискащ се селектор е по-интуитивна. Но технически хладната атмосфера и още по-високото качество на изработката (което е наистина трудно за вярване) не подлежат на никакви дискусии. Предлагането на място е увеличено значително по-малко от очакваното и е на нивото на конкурентите от BMW (Серия 3) и Mercedes (С-клас).

Прегледно и ясно: фин дигитален кокпит с почти пълна свобода при програмиране на съдържанието – например големи карти на Google. Изглежда футуристично

Прегледно и ясно: фин дигитален кокпит с почти пълна свобода при програмиране на съдържанието – например големи карти на Google. Изглежда футуристично

ЗАДВИЖВАНЕТО Е ПРОСТО МЕЧТА
За германците Audi винаги е бил мечтан служебен автомобил – което важи с особена сила за задвижването на тестовия образец. В реалността 90 процента от всички Avant вероятно се оборудват с малкия четирицилиндров дизел, но по-големият 6-цилиндров мотор е наистина прекрасен. И това прави впечатление още при стартиране. Двигателят веднага заработва спокойно, звучи по-скоро като шестцилиндров бензинов мотор, а не като дизел, не се долавя дори и неприятното чукане при студен агрегат. Динамичните характеристики също са повече от добри – комбито ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,8 секунди и развива максимална скорост 250 км/ч. Двигателят е винаги буден, благодарение на 600-те нютонметра въртящ момент още от 1500 оборота винаги разполага с достатъчно тяга и е комбиниран с 8-степенна автоматична трансмисия, която превключва светкавично бързо. Дори и разходът на гориво е напълно приемлив. От Audi обещават 5,1 литра, средният разход при теста бе 7,5 литра на 100 километра. Което не е много за голямо комби с динамиката на спортен автомобил. Дизелите били мъртви? Няма такова нещо.

Опасност от объркване: новият A4 Avant прилича на предшественика си – особено в профил

Опасност от объркване: новият A4 Avant прилича на предшественика си – особено в профил

Въртене, натискане, местене: центърът за управление до селектора на трансмисията

Въртене, натискане, местене: центърът за управление до селектора на трансмисията

ОКАЧВАНЕТО: ОТ ТВЪРДО ДО НЕЖНО
Най-големият скок при смяната на поколенията на А4 може би е направен при окачването. Адаптивните амортисьори позволяват избор между спортна твърдост на празен междуградски път и нежен лукс във всекидневието. Освен това шумоизолацията на А4 го нарежда сред наистина тихите модели в неговия клас. Ние естествено подозирахме, че толкова перфектен автомобил си има и един недостатък – цената! Базовата цена на A4 Avant 3.0 TDI е 102 030 лева, но с няколко приятни екстри с лекота се увеличава до 140 000 и отгоре. За тези пари преди години можехте да си купите истинска луксозна лимузина на BMW и Mercedes. А това също е проява на смелост!

Комфортно: това Audi има електрическо задвижване, поне на задния капак. То е серийно при всички A4 Avant

Комфортно: това Audi има електрическо задвижване, поне на задния капак. То е серийно при всички A4 Avant

ИЗВОД

НОВОТО A4 AVANT е много сериозен конкурент на моделите на BMW и Mercedes. То е изпипано като почти никой друг модел в своя клас, не си позволява слабости – и впечатлява със силните си страни като мощния като мечка и в същото време икономичен дизелов двигател и фино настроеното окачване. В Audi са създали наистина много симпатичен модел. Критиките ни са насочени единствено към високата цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин