Първи тест на новото дизелово комби

Mercedes E-клас T-модел предлага много място и богато оборудване. Но дали комбито с 2-литров дизел е перфектния автомобил за дълги пътувания? Първите ни впечатления!

1409
2016

Започва добре. Вместо ключ тестовия автомобил ползва смартфон. Той позволява Е-клас да се отключва, заключва и стартира чрез Near Field Communication (NFC). А ключът може да остане у дома. След кратък период на свикване системата функционира безпроблемно, но няма особени преимущества, освен това работи само с устройства на Samsung и LG, но не и на Apple.

Двигателят е нова разработка

Така че натискате познатия от лимузината стартов бутон и потегляте. Но чакайте малко, наистина ли под предния капак работи дизелов мотор? Защото е толкова тих, че на празен ход можете да го сбъркате с бензинов. 2-литровият 4-цилиндров двигател с мощност 194 к.с. е изцяло нова разработка с алуминиев цилиндров блок и ковани стоманени бутала. Преимуществото: по-ниско с 30 килограма тегло спрямо предишния мотор. Във всекидневието това означава: максималният въртящ момент от 400 Нм е на разположение още при 1 600 об/мин, двигателят винаги ускорява пъргаво тежащият 1780 килограма Т-модел. При високи обороти над 3 800 об/мин обаче става малко по-шумен и муден. Но и при 2-литровия дизел на BMW положението е същото.

Максималната скорост е 235 км/ч, а шумоизолацията е толкова добра, че практически е се чуват шумове от вятъра. Това се дължи не само на новите фини настройки на окачването, кормилното управление и аеродинамиката, но и на допълнителния пакет за акустичен комфорт (опция), при който предното и страничните стъкла са със специално, абсорбиращо шума фолио. Резултатът: това е един от най-тихите автомобили, 180 км/ч се усещат като 120 км/ч.

Особено е наблегнато на комфорта

Серийната 9-степенна автоматична трансмисия превключва нежно и почти незабележимо, а комфортът на возене на опционалното въздушно окачване Air Body Control е превъзходен. Естествено, 19-цоловите колела леко понижават комфорта, но дупките по настилката нямат шанс при този Benz.

Е-клас се движи отчасти автономно

И това е самата истина, защото Е-клас се движи сама. Дори и да е обичате асистиращите системи – пакетът Plus работи чудесно на магистралата. Поддържане на лентата, на дистанцията и скоростта – въпрос на чест. Можете дори без проблеми да си махнете ръцете от волана. След няколко секунди звуков сигнал ще ви напомни отново да го хванете, въпреки че това не е необходимо. Но комбито владее и друг номер – автономната смяна на лентата. За тази цел трябва просто да включите мигача и при празна магистрала дългият почти 5 метра Т-модел сменя лентата напълно автоматично след 2 секунди.

По-големият резервоар се доплаща

Симбиозата между двигател, комфорт на возене и много място превръща Т-модел в чудесен автомобил за дълги пътувания. Но за тази цел трябва да доплатите за по-големия резервоар с вместимост 66 литра – с цел намаляване на теглото Mercedes монтират серийно само 50-литров резервоар.

Много място в Е-клас Т-модел

Комфортът на седене е висок както отпред, така и отзад. Въпреки малко по-ниската линия на покрива (с 32 милиметра спрямо предшественика S212) и на втория ред седалки се седи много комфортно. А от края на 2016 година Т-модел ще се предлага и с опционален трети ред седалки, което ще го превърне и в конкурент на вановете. Въпреки увеличените външни размери максималната вместимост на багажника е намаляла от 1950 литра при предшественика до 1820 литра. Но във всекидневието почти няма да усетите тази разлика.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин