Първи сравнителен тест на новия Ford Ka+ с Opel Corsa и VW Polo

Почти 40 сантиметра по-дълъг и минимално по-скъп от своя предшественик, новият Ka+ се опитва да разбърка картите в класа на малките автомобили. Дали това е достатъчно, за да извадиш силен коз при моделите с дължина 4 метра?


1
фев.
2017

АКО БЕШЕ ТОЛКОВА ЛЕСНО, то сигурно Бундеслигата щеше да има повече от 18 отбора. Прибавяме един + към името и хайде, вече играем в по-горна лига. Разбира се, във футбола не става така. Но пък може би в автомобилния спорт. Ford поне се опитва, дали ще се получи? Хората от Кьолн вече регистрираха за участие в шампионата своя най-малък модел: под името Ka+. При това в по-горна лига, тоест при малките автомобили. Именно там ще участва Ka+ със своята дължина от 3,93 метра – двойникът на Fiat 500 преди беше дълъг само 3,54 метра. Недостатъкът на изкачването чрез смяна на името: противниците също растат на размери. В нашия случай това са Opel Corsa (4,02 м) и VW Polo (3,97 м). Ще може ли Ka+ да им бъде силен конкурент?

ТОВА ПРЕДЛАГАТ: ПО ОТНОШЕНИЕ НА МЯСТОТО KA С ПРАВО ИМА + КЪМ ИМЕТО СИ

В задницата на малкия Opel се побират 20 каси с вода.

При почти една и съща дължина Ford е минимално по-широк и по-висок от своите конкуренти – това, разбира се, му осигурява доволни пасажери на задната седалка. От една страна, имаме няколко милиметра по-голяма свобода на движение, а от друга и по-високата позиция на седене. Докато в Corsa и Polo се налага да седим леко приведени, в Ka+ се отпускаме спокойно. Не ни плашат дори и малките, но добре тапицирани седалки – при конкуренцията те също не са големи, но при Corsa са неприятно твърди. Нужда от подобрение има по отношение на багажника, който с максималната си вместимост от 849 литра е най-малък в теста. А заедно с неособено големия полезен товар (433 кг) както и прикачения товар (500 кг) заявява ясно: аз не ставам за пренасяне на багажа при преместване. В такъв случай по-добре се обърнете към Opel (вместимост до 1120 литра, 1,2 тона прикачен товар) или към VW (507 кг прикачен товар). навигационна система има само Polo. Ford и Opel изобщо не я предлагат. Но докато хората от Рюселсхайм поне са сложили голям монитор, за да можете да свържете навигацията от мобилния си телефон към колата, във Ford дори не са сторили и това. Минидисплей в средата, няма система за свързване на смартфон.

Големият монитор в кокпита е разположен прекалено ниско

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин