Първи снимки на новата „Сребърна стрела“

Миналогодишният шампион Mercedes представи новия W07 за сезон 2016: хибридното задвижване и надеждността ще бъдат още по-добри.

2202
2016

В неделя сутринта Mercedes официално представи новия си болид за Формула 1 за сезон 2016. На уебсайта на отбора и в социалните мрежи „сребърните стрели“ показаха първите студийни снимки на F1 W07 Hybrid и на V6 хибридното задвижване, наречено PU106C. С новите си служебни автомобили Люис Хамилтън и Нико Розберг ще се опитат да защитят двете шампионски титли при конструкторите, спечелени през последните две години.

След като през последните дни Mercedes допусна болидите да бъдат видени при „тайните“ тестове на Силвърстоун, дизайн не ни изненадва. Той е ориентиран към предшественика, цветът е сребрист с тюркоазените елементи на партньора Petronas. „Външно автомобилът може почти да не се различава“, казва техническият директор Пади Лоу, но обещава изненади.

Пади Лоу продължава: „Под обвивката се крият множество малки революции, който се сумират в еволюция.“ Пади Лоу нарича W07 модернизация и подчертава, че стабилният регламент го е затруднил да направи голям напредък по отношение на мощността. Но въпреки това има някои възможности въпреки рекордния сезон 2015 с 16 победи при 19 състезания и напомня за дебатите при състезанието в Сингапур.

Анди Кауел, шефа на отделението за състезателни двигатели в Бриксуърт, иска с новия мотор PU106C да осигури по-висока мощност на своите фирмени пилоти, както и на клиентите Williams, Force India и Manor. Неговият екип се е опитал да повиши мощността, като особено внимание е обърнато на хибридните системи, турбото и енергийния акумулатор. „Ние продължаваме постоянно да работим по всеки детайл от пъзела, за да повишим мощността на коляновия вал.“

Освен това Кауел обещава отстраняване на слабостите, които предизвикаха технически дефекти през 2015 година. Mercedes иска да са сигурни, че няма да имат същите проблеми с надеждността като през миналата година. Освен това ще можем да се радваме и на по-грубоват звук на W07, защото според регламента Wastegate-клапанът в ауспуха се отваряше навън: „Тази конструкция  бе отстранена, така че получаваме хубава права тръба без заглушаващи звука елементи. А това ще усили звука на задвижването“, казва Кауел.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин