Първи полпозишън за Андрети от 1987


18
авг.
2020

Сензация на Indy 500 – Maрко Андрети си осигури полпозишън в знаменитото състезание, чието тазгодишно издание ще бъде проведено тази неделя, 23-и август. Това е първият пилот от династията Андрети, който успява да запише подобно състезание – за последно същия успех пожъна дядото Марио Андрети през 1987.

Отборът на Андрети е свикнал да задава тона на Indy 500. 4 от 6 пилоти на Майкъл Андрети (бащата на Марко) успяха да стигнат до Fast-Nine-Shootout за полпозишън. Още в първата квалификация в събота Марко Андрети беше най-бърз, както и в петъчната тренировка, където успя да завърти най-бързата обиколка на Индианаполис от 1996 със средна скорост 376 км/ч!

Като цяло, времената за обиколка през тази година са по-добри от тези през предходните години. Причината: IndyCar вдигна налягането на турбото за 2,2-литровите V6-мотори от 1,4 на 1,5 бара, за да противодейства на увеличеното аеродинамично съпротивление вследствие на новата защита за кокпита. Така двигателите генерират близо 700 к.с. Спрямо Chevrolet Honda има ясно изразено предимство – на 11 от първите 12 на стартовата решетка разчитат на „Honda Power”.

Въпреки добрия отбор и добрия задвижващ агрегат полпозишънът на Марко Андрети е по-скоро изненадващ: сега в шампионата младият Андрети е чак 21-ви, а последната му победа в IndyCar e пожъната през 2011. През зимата 33-годишният състезател посещаваше училище за пилоти, за да се върне отново във форма. През 2006 въпреки Last-Minute изпреварване на баща си Майкъл Андрети Марио изпусна победата, завършвайки втори.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин