Първи досег с Opel Ampera-e: внимавай, i3!

Всичко си идва на мястото  - първото, с което свързваме „светкавицата“, е електричеството. С Ampera-e Оpel създава конкурент на BMW i3. АUTO BILD се докосна за първи път до новия екомодел!

2909
2016

Да започнем с най-важния показател: над 500 км ще бъде автономният пробег на Opel Ampera-e. С този модел хората от Рюселсхайм искат да конкурират BMW i3. Със своите 204 к.с. електромобилът няма да има проблем с бързото транспортиране на петима души. AUTO BILD се докосна за първи път до новия изцяло електрически Opel.

Не толкова футуристичен, колкото BMW i3

Преди официалната премиера Opel разпространи само снимка на кокпита, направена отстрани. Ето защо ние бързаме да „инспектираме“ първо интериора. Там човек веднага усеща „роднинството“ с Chevrolet Bolt. Само воланът с логото  на Opel и различният цвят на тапицерията отличават Ampera-e. За разлика от BMW при i3, Оpel не комбинира иновативната задвижваща концепция с футуристична „архитектура“. Селекторът за трансмисията е на стандартното място, арматурното табло е дигитално, но е поставено в стандартен корпус. Единственото изключение е „свободната“ централна конзола с големия 10,2-инчов тъчскрийн. Под дизайнерската извивка в кокпита работи амбиентно осветление в бял цвят. Но добро ли е качеството на използваните материали? Като цяло – да, въпреки че базата е американски автомобили. Само на места откриваме малко твърда пластмаса.

Прилично качество и щедро място

Предлаганото място в интериора е много щедро – над главите има много пространство, въпреки че позицията на седене е висока. Освен това Opel-ът блести с добър обзор: малкото прозорче зад А-колоната внася и усещане за простор в интериора. Най-важното предимство на Ampera-e спрямо BMW i3 са четирите пълноценни врати. Благодарение на тях достъпът до задните места е значително по-лесен, отколкото при “бавареца“, където задните врати могат да се отварят само когато и предните са отворени. Десетте модула на батерията са поставени в пода с идеята за пестене на място. Централният тунел отпада – и така пред краката на пасажерите остават само предните седалки. Затова местенето отляво надясно (например заради спрян прекалено близо автомобил) е напълно безпроблемно.

Повече пространство, отколкото в Astra

Позитивно впечатление ни остави и фактът, че отзад човек не трябва да седи със свити колене или да се мъчи заради „стръмна“ облегалка. Напротив: хората отзад са позиционирани много удобно и благодарение на формата на каросерията а ла ван имат достатъчно място над главите и добра видимост – въпреки издигащата се линия на покрива. За къси преходи из града няма проблем да пътуват и петима души. За по-дълги разстояния Ampera-e е подходяща по-скоро за четирима. А багажникът? Той предлага обем от 381 л – и само заради двойния под изглежда по-малък. От Opel твърдят, че тук имало повече място, отколкото в Astra.

И най-сетне стигаме до екстериорния дизайн. Езикът на формите напомня на малък ван (както при i3). Фаровете визуално се „сливат“ с огледалата. Футуристично изглеждат стоповете със своите вътрешни детайли. Типично за Opel, С-колоната е със средна част в контрастен цвят – като при Bolt.

Извод

Ampera-e е „зрял“ електромобил. Той очарова с висока полезна стойност и щедро пространство за четирима – като „бяга“ от разни дизайнерски „залитания“. Това, което ни липсва за момента, е единствено тест, който доказва, че моделът действително ще покрие обещания автономен пробег.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин