Първи впечатления: Toyota Prius Plug-in

Новата Toyota Prius Plug-in има по-голям електрически пробег и може развие максимална скорост от 135 км/ч - отново в електрически режим. AUTO BILD тества Plug-in-хибрида!


8
февр.
2017

Toyota Prius се движи тихо и спокойно по пътя. Електромоторът жужи радостно, реагира доста бързо на командите на педала на газта и отново и отново доставя удоволствие при старт от светофара, когато „изрязва“ всички модели с двигател с вътрешно горене. По време на теста електрическият пробег на модела бе 38 километра – след това се включва и бензиновият агрегат. С него Prius е напълно обикновен автомобил. Въпреки някои подобрения, ефектът на ластика е останал: след натискане на педала на газта първо се качват оборотите, а след това с леко забавяне се увеличава и скоростта. Ако галите педала на газта, няма да има чак толкова голяма разлика, а бензиновият мотор работи сдържано на заден план. Когато го пришпорите обаче, започва да вдига шум.

Първо за техниката: 8,8 кВтч. е капацитетът на батериите, Toyota посочва като пробег 50 километра. Батериите са разположени под задната седалка в багажника, а вместимостта му е от 360 до 1204 литра. Зареждането от нормален контакт с 230 волта трае 3 часа и десет минути, а от станция за зареждане – 2 часа. Бензиновият двигател е 1,8-литров 4-цилиндров с 98 к.с., а електромоторът разполага със 72 к.с. Системната мощност според Toyota е 122 к.с.

Prius Plug-in е с доста по-добра управляемост в сравнение със своя предшественик, вози по-добре, а управлението  му е по-директно, макар и да си остава малко синтетично. Макар и на пръв поглед моделът да изглежда същия като стария, има някои промени: отпред има серийни матрични LED-фарове с променена графика, автомобилът е с 10,5 сантиметра по-дълъг, което си проличава най-вече по издължения заден надвес на каросерията (батерията се нуждае от повече място). В кокпита има монитор с диагонал 8-инча. Седалките са удобни, а предлаганото място отзад – на прилично ниво.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >