Първи впечатления: Mercedes-AMG GT R – повелителят на Зеления ад

585 к.с., 700 Нм: AUTO BILD направи няколко бързи обиколки с Mercedes-AMG GT R

2712
2016

Mercedes-AMG GT e дяволски бърз – и най-доброто доказателство за това е четворната победа на GT3-варианта в 24-часовото състезание на Нюрбургринг през май т.г. Сега в лицето на GT R идва хомологираният за обикновените пътища вариант на победителя от Нордшлайфе. AUTO BILD изпробва повелителя на Зеления ад – но на пистата в Портимао, Португалия.

Именно към успехите на легендарното германско трасе насочва специалният зелен цвят Green Hell Magno на AMG GT R. Матовата боя може да бъде поръчана само за GT R – и определено не е само фасада. Супер GT-то за улицата действително е разработено след серия от изпитания на Нюрбургринг – и наистина е наследило някои технически компоненти от „бегачката“ за пистови състезания за издръжливост. Още на Примеира, първия завой след старт-финалната права, машината ни демонстрира своята пъргавина. След леко „неспокойство“ в задницата GT R се изстрелва с върхово сцепление на предната ос и дава възможност за прекрасно дозиране на спирачното усилие при атаката на първия завой. Нашият тестов автомобил разполага с керамични спирачки – с дискове с диаметър 40,2 см отпред и 36 см отзад. С тях Benz-ът „заковава“ на място като коня Джоли Джъмпър на Лъки Люк преди пропаст.

Прекалено бърз за снимки: ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3,6 сек.

AMG GT R е като „залепнал“ за асфалта

Предната престилка на GT R е като еволюция на т.нар. А-Wing, който вече се казва Jet-Wing. Тя не само създава визуално впечатление, че автомобилът е по-широк, но и насочва повече въздух към предните спирачни дискове и към V8-двигателя. Ламелите в долната й част автоматично контролират въздушния поток. Те се отварят само при сериозна нужда от охлаждане – при максимална скорост или в завои те са затворени и отвеждат въздуха под колата. Нова разработка е и аеродинамиката на дъното на автомобила – сега там има карбонов елемент, който при скорост над 120 км/ч (в режим Race – над 80 км/ч) отива с 4 см надолу и по този начин се грижи за повече притискане. С тази екстра колата така залепва за асфалта, че човек е готов да изкачва и стени с нея.

700 Нм изстрелват GT R като ICE

Чрез разширената следа и допълнителните въздухозаборници отстрани притискателната сила на предната ос се увеличава значително. Веднага усещаме това, когато атакуваме завоя Торе Вип след изкачването. Дори в апекса GT-R се е вкопчил в асфалта и те подканва да настъпиш още повече газта – нищо, че завоят е обратен. С високоскоростен „вик“ зеленото чудовище атакува следващото изкачване. 700 Нм изстрелват тежащия 1630 кг Benz като високоскоростния влак ICE – максималният въртящ момент „удря“ в смайващия диапазон от 1900 до 5500 об/мин. Покривът и калниците са направени от карбон. Благодарение на многобройни мерки за сваляне на теглото въпреки по-сложната техниката GT-R остава с 90 кг по-лек от GT S.

4-литровият V8 в GT R има два нови турбокомпресора с променена геометрия.

4-литровият V8 в GT R е получил два нови турбокомпресора с променена геометрия. Налягането им е повишено от 1,2 на 1,35 бара, а всмукателните канали са оптимизирани. Резултатът: със своите 585 к.с. този Mercedes-AMG „поема“ при подаване на газ почти във всяка ситуация. Всеки милиметър ход на педала отдясно бива трансформиран мигновено в тяга – посредством също модифицираната 7-степенна трансмисия Speedshift. Целият този спектакъл се отразява от „оркестър“ на специално разработена за GT R спортна изпускателна система. Две регулируеми клапи определят звука на „детето от ада“. В комфортен и спортен режим V8-агрегатът боботи почти деликатно – но в Sport+ или Race агрегатът сякаш създава ария от преизподнята. Две от тях са разположени централно в задната броня, а другите две, заради образуването на топлина с обградени от карбон и се намират отдясно и отляво в дифузьора.

Благодарение на четирите завиващи колела GT R се движи като по релси

Излизаме от завоя Сагрес и се насочваме към предпоследния – Галп. Отново влизаме „на сляпо“, след което с плавно и после с прогресивно подаване на газ се „катапултираме“ на старт-финалната права. В режим Race това AMG не само става дяволски гръмогласно, но и настройката на ESP се променя към много агресивна. Който има много добър усет към колата, ще се зарадва на въртящия се превключвател за още по-прецизно регулиране на ESP. За да изключиш системата за стабилност напълно обаче, трябва да бъдеш много смел – защото без нея „зеленият снаряд“ става наистина опасен… На пистата освен почти перфектното разпределение на теглото между предна и задна ос (47,3 срещу 52,7 процента) помагат и четирите завиващи колела. Дори и в най-острите завои купето се гмурка убедително. При скорост до 100 км/ч задните колела се отклоняват с ъгъл 1,5 градуса в посока, обратна на тази на предните. Така „виртуално“ междуосието бива намалено, а радиусът на завой – редуциран. В бързия завой Галп задните колела се отклоняват в същата посока като предните – така междуосието бива „удължено“, създава се по-добро странично водене и повече сцепление на задната ос.

За 3,6 сек от 0 до 100 км/ч

По старт-финалната права GT R прелита ниско – но за съжаление тук не е достатъчно мястото, за да достигнем максималната скорост от 318 км/ч. На обявените заводски 3,6 секунди за ускорението от 0 до 100 км/ч трябва да се вярва. Преди точката на спиране скоростомерът отчита 260 км/ч – след това „захапват“ керамичните спирачки… и следващата обиколка удоволствие започва!

Редакторът на АUTO BILD Маркус Мехних се забавлява с GT R на пистата в Портимао.

Извод

Този автомобил действително е „дете“ на най-сложната писта в света – Нюрбургринг. GT-R разполага с всичко, от което един „суперспортист“ има нужда. Бруталната мощ пасва идеално на адския звук на V8 и на ултрапрецизното управление. Във всеки завой „зеленият звяр“ се чувства като у дома си. От март 2017 г. той ще бъде при дилърите. Завиждаме благородно на онези, които ще инвестират в него 330 000 лева…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин