Първи впечатления от Mercedes S 500 Cabriolet

Mercedes представя S-класата и като кабриолет. Сполучлив ли е новият луксозен четириместен автомобил от Щутгарт - S 500 Cabriolet

1404
2016

Въздушното окачване на луксозния автомобил сякаш може да се справи и с дървени трупи. V8 с мощност 455 к.с. работи почти безшумно. Не двигател, а коприна, който благодарение на максималния въртящ момент от 700 Нм винаги разполага с достатъчни резерви от мощност. Но днес няма да шофираме бързо – достатъчно ни е да знаем, че го можем!

Текстилният гюрук се отваря за 20 секунди

Вместо това отваряме напълно електрическия текстилен гюрук и пускаме слънцето в автомобила. Това отнема около 20 секунди и е възможно при скорост до 60 км/ч. Предлаганият в четири цвята (бежов, тъмносин, тъмночервен и черен) гюрук осигурява елегантна и снишена странична линия и е препратка към историческите прародители, например 220 SE Cabriolet от 1961 година.

В интериора цари тишина

Освен това съставеният от три слоя акустичен гюрук изолира шумовете не по-зле от метален покрив и е екстремно тих благодарение на особено дебелата си структура. S-клас Coupé е един от най-тихите серийни автомобили – а кабриолетът ползва около 60 процента от детайлите му.

Този S-клас впечатлява с присъствието си

Като визия кабриолетът на S-клас е много впечатляващ. В същото време не изглежда огромен и е дори сдържан. Кабриолетът с дължина 5,03 метра е много изискан. За да може прическата ви да се запази дори и при над 100 км/ч, Mercedes са разработили и Aircap (опция). При натискане на бутон от рамката на предното стъкло се издига пластина, която в комбинация с електрическия ветробран би следвало да намали завихрянията в интериора. Но при първите тестове ефектът не беше особено убедителен. Много по-ефективен се оказа познатият от другите модели на Mercedes  Airscarf. Едно натискане на бутон – и вратът ви се подгрява на три степени.

Интелигентно управление на климатизацията

Особена похвала заслужава и новоразработеното интелигентно управление на климатизацията Thermotronic, което се предлага за големия кабриолет без доплащане. И наистина, то работи интелигентно – напълно автоматичната система сякаш е в директна връзка с тялото ми. В момента, в който ми се стори, че ми е леко топло, долавям хладен полъх от дюзите на вентилацията. А след като покарам по магистралата с отворен гюрук и ми стане леко студено, от дюзите автоматично нахлува топъл въздух. Системата с 12 сензора и 18 сервомотора функционира безупречно.

Място за четирима възрастни

Интериорът на 4-местния кабриолет е изключително фин. Той е сред автомобилите, при които се притеснявате, че можете да изцапате стелките. Освен това е ви напуска усещането, че кабриолетът е една идея по-изискан от лимузината. Покрив от Alcantara, кожа Designо, алуминий, дърво – имате всичко (естествено срещу доплащане). Седалките са с подгряване и вентилация – естествено. Отзад относително комфортно могат да се настанят и пътници с ръст над 1,80 метра. Единствено в Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé четирима пътника могат да се возят по-стилно и спокойно. И докато S-клас Cabrio сякаш е създаден за спокойно шофиране по автомагистрали и булеварди, тесните крайбрежни пътища понякога са прекалено тесни за 4-местния автомобил широчина 1,90 метра. И джантите са опасно близо до смъртоносните за тях бордюри. Автоматичната трансмисия винаги избира най-подходящата от 9-те предавки, така че водачът само да се наслаждава на ненатрапчивия звук на V8-мотора. Тихото виене на турбокомпресорите се смесва с шумовете на морето. Какво повече можете да искате …

Технически данни

Mercedes S 500 Cabriolet

Двигател: V8-битурбо • работен обем: 4663 см3 • мощност: 455 к.с. при 5250-5500 об/мин • максимален въртящ момент 700 Нм при 1800-3500 об/мин  •среден разход на гориво: от 8,5 л/100 км • CO2 емисии: 199 г/км • ускорение 0-100 км/ч: 4,6 сек • максимална скорост: 250 км/ч • цена 139 052 евро
Извод

Ян Гьотце

Новият S-клас Cabrio е забележителен автомобил, особено изискан и стилен кабриолет за дълги пътувания. V8-моторът от S 500 подхожда перфектно на масивния кабриолет. Естествено, целия този лукс не е евтин. Но едва ли някой е очаквал това в тази лига.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин