AUTO BILD България / Първи впечатления от Hyundai i30: корейската заплаха за Golf

Първи впечатления от Hyundai i30: корейската заплаха за Golf


17
ян.
2017

Hyundai пусна нов i30. Третата генерация на „корееца“ трябва да стане „New People’s Car“ – така Hyundai директно атакува Golf – стига човек да умее да чете между редовете. На 28-и януари i30 номер 3 ще бъде при дилърите (в Германия): той е дълъг 4,34 м (с 4 см повече от конкурента си), с широчина 1,80 м – 9,5 см по-широк, но и с 1 см по-нисък (височина: 1,46 м).

И преди да говорим за дизайна: да, и новият i30 има пет години гаранция. Някоя лампа в кокпита мига, двигателят издава странни шумове? Не се притеснявайте – в официалния сервиз ще ремонтират колата без да се налага да бъркате в джоба си. Който купи корейския модел от компактния клас, ще се радва на пет години спокойствие. Корейски ли? Не точно – автомобилът е разработен в Рюселсхайм и произвеждан в Чехия.

Инфотейнмънт системата реагира бързо и е удобна за работа.

i30 е много пъргав

За нашето тестово шофиране избираме дизеловата версия със 136 „коня“ и 7-степенна трансмисия с два съединителя (опция). За разликата от DSG-то на Volkswagen, трансмисията на i30 не дразни със „замисляне“ при съвместна работа със Start-Stop системата. Със своите 300 Нм двигателят тегли достатъчно стабилно. Окачването е по-скоро с комфортна настройка, а не за атакуване на завои с висока скорост – но седалките така и така не предлагат достатъчно добра странична опора. След стабилно даване на газ в планината бордовият компютър отчете консумация 6,6 литра – с 2,5 л повече от обявеното от производителя.

Първото ни впечатление: шумоизолацията на дизеловия мотор е много добра! И второ – кокпитът с качествена пластмаса е солиден, инструментите са лесно четими, а връзката на смартфона с навигационната система не отнема почти никакво време. Навигацията с Live-информация, камера за заден ход и разпознаване на пътни знаци е част от ниво Trend (за Германия). Базовата версия на i30 с бензинов мотор (100 к.с.) струва 33 900 лева. А за тестваната от нас ще трябва да „извадите“ близо 45 хил. Цените не са ниски, но за всички модификации серийно се предлагат системи за автоматично спиране, за следене и поддържане на лентата, както и за предупреждение при умора и темпомат.

Извод

В лицето на i30 Hyundai е създал солиден автомобил: с европейски дизайн, добра свързаност, сполучливи окачваване и двигател и пет години гаранция.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин