Първи впечатления от обновения Golf с 310 „коня“

С фейслифта си Golf R получава не само десет конски сили повече, но и опционално полусликове и ауспух Akrapovic

2803
2017

Топмодификацията на Golf получи фейслифт! Мощността на версията R за моделна година 2017 е увеличена до 310 к.с. – или с 10 повече спрямо предшественика. В комбинация с новата DSG VW „изстисква“ и още 20 Нм от 4-цилиндровия агрегат – и така към 4-те колела биват предавани общо 400 Нм. Благодарение на това машината ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,6 сек.

Готов за пистата

Нашият тестов автомобил беше Golf R с два съединителя, пакет Performance (спортни спирачни дискове, махане на ограничителя и максимална скорост 267 км/ч), както и полусликове и ауспухова система Akrapovic. По отношение на екстрите за по-добра динамика, VW е дал на машината всичко, което би могло да пасва на сериен автомобил – и човек веднага усеща това на пистата. Както и преди, машината очарова с невероятната си стабилност. Въпреки безбройните спортни модификации Golf R си остава Golf – той се движи съвсем уверено и далеч не е прекалено „агресивен“ за всекидневието. Спортните дискове с отвори са много препоръчителни – защото с тях усещането към спирачния педал е по-директно и спирачното усилие се дозира по-фино. По отношение на „рейсърските“ гуми от Волфсбург залагат на Michelin Pilot Sport Cup 2 с одобрение от Porschе. Това, което става за машините от Цуфенхаузен, работи добре и при Golf. Полусликовете на Michelin не „къртят асфалт“ с безкомпромисно сцепление, но дават повече стабилност в завоите, както и по-добро странично водене. На резки смени на посока топ Golf-ът реагира с контролирано „мяткане“ на задницата, особено в среднобързи завои. Тази кола не се чувства добре в много „спънати“ трасета. Въпреки доброто сцепление предницата прави впечатление на тежичка – разположението на мотора си казва думата.

В Германия R-версията излиза над 40 000 евро и ще бъде продавана от април 2017 г. В края на лятото ще се появи и вариант комби с новата 7-степенна DSG-трансмисия, който ще струва минимум 44 800 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин