Първи впечатления от новото Mondeo 4×4

Ford оборудва флагмана си за Европа с двойно задвижване. Интелигентната система за Mondeo обаче е запазена само за дизеловите версии

1012
2015

В известна степен хората от Ford са новатори при 4х4. Когато през 80-те те представиха Sierra със 150 к.с. и предаване на мощност към четирите колела, BMW и Mercedes нямаха нищо подобно в моделните си гами. Първото Mondeo като наследник на Sierra-та 4х4 обаче не намери много клиенти – и Ford остави плановете за четири задвижващи колела настрана. Сега обаче се връща в играта.

Ford не поставя по каросерията никакви орнаменти, които да разкриват двойното задвижване.

Ford не поставя по каросерията никакви орнаменти, които да разкриват двойното задвижване.

Както S-Max, Galaxy и хотхеча Focus RS, сега и Mondeo получава две задвижващи оси. Първоначано 4х4-системата ще бъде предлагана само за двата големи дизелови двигателя. Срещу доплащане клиентите ще могат да поръчват модификациите 2.0 TDCi със 150 или 180 к.с. с двойно задвижване. В по-слабата версия трансмисията винаги е ръчна, само при по-мощната двойното задвижване може да бъде комбинирано с автоматик. Увеличението на разхода с 0,5 л е приемливо.

Mondeo не издава задвижването си

Външно моделите на Ford не „загатват” двойното си задвижване – тъй като вариантите на Mondeo, S-Max и Galaxy се отказват от „офроуд визия”, каквато имат Passat Alltrack и А4 allroad. При нормални условия почти цялото мощност на мотора се предава към предната ос. При по-динамично шофиране или на мокра настилка за части от секундата въртящ момент се предава към задната ос – при нужда до 80%. На удобния за хващане волан има дигитален дисплей, който информира за потоците на мощността – които стават по-динамични при по-спортно каране.

Кокпитът е 1:1 с този на версиите с предно задвижване

Кокпитът е 1:1 с този на версиите с предно задвижване

AWD се нуждае от половин литър повече

Добро впечатление правят прецизното кормилно управление, комфортно настроеното окачване и смислената трансмисия с два съединителя на тежащия близо 1,6 т вариант с двойно задвижване. Най-добре да се насочите именно към топверсията – при нея ще ви зарадват както 30-те допълнителни конски сили, така и автоматичната трансмисия с шест степени. Разходът по норма е едва 5,2 л – само с половин литър над изпълнението с предно задвижване. По-слабата модификация се задоволява с 4,8 л (също само 0,5 л повече в сравнение с FWD).

„Новото Mondeo е най-технологичният автомобил, който Ford някога е лансирал на европейския пазар”, казва Улрих Кьостерс, директор продуктови линни за Ford Европа. „Многобройни иновации като асистента за избягване на сблъсък с разпознаване на пешеходци помагат на шофьора и увеличават сигурността в градски условия”. Много по-важен обаче е фактът, че Ford отново предлага версии с двойно задвижване – освен кросоувърите. Както някога през 80-те години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин