Първи впечатления от новото Land Rover Discovery

Теглото на новото Land Rover Discovery е понижено с близо 500 килограма, а в интериора има място за 7 възрастни. Първите ни впечатления от петото поколение на Discovery!

2012
2016

Новото Land Rover Discovery е всестранен офроуд-талант за до 7 възрастни. Еволюцията е оставила следи: елегантния дизайн вече не поляризира, а и под ламарините са направени сериозни промени.

Седемместен автомобил – колко често чуваме това. Но при другите модели гръмко обещаната 5+2 конфигурация често е само незадоволително аварийно решение: на третия ред седалки мястото е достатъчно в най-добрия случай за деца, а при заемане на всичките 7 седалки в багажника почти не остава място за товари. В това отношение новото Discovery се справя много по-добре. Не толкова с багажа, колкото със седемте места. Честна дума: дори и най-отзад 2-метров мъж може да се настани, без да му е тясно. Е, по-добре е високите мъже да седят на втория ред, за предните места да не говорим.

Сгъване на седалките чрез приложение за смартфон

Гениален е електрическият механизъм, с който седалките могат да се изправят и сгъват – през приложение, с тъчскрийн или с натискане на бутон. Без да се налага да освобождавате щората на багажника, без ограничение на комфорта на седене, без местене на подглавниците. Въпреки това цялата работа има три недостатъка: тясното място за качване и слизане е приемен изпит за клуба на хората-змии, средният ред седалки трябва да бъде преместен ръчно, а базовата цена за всичко това, включително и множеството задължителни  пакети и комбинации достига до 30 000 лева.

По-лек с 480 килограма благодарение на алуминиевата конструкция

Но стига теория, сега ще покараме. И то 6-цилиндровите модели, при които въздушното окачване е серийно. 3-литровият дизелов двигател развива 258 к.с. – или само 18 к.с. повече от по-мощния от двата 2-литрови дизелови мотора. V6 бензиновият двигател развива 340 к.с., но с 450 Нм срещу 600 Нм категорично губи дуела при въртящия момент. Предаването на мощността е поверено на 8-степенна автоматична трансмисия. С нея новото Disco се движи много леко, защото алуминиевата конструкция е понижила теглото с цели 480 килограма. А това се отразява чудесно не само на динамичните характеристики и разхода на гориво, но и на управляемостта. V6 дизелът ускорява автомобила за 8,1 секунди от 0 до 100 км/ч и се задоволява със 7,2 литра, бензиновият мотор е по-бърз с 1 секунда, но е значително по-лаком (10,9 литра). Максималната скорост е 215 км/ч – доста под нивото на германските конкуренти.

Офроуд? Никакъв проблем за Discovery!

Благодарение на въздушното окачване автомобилът вози много комфортно и не крие, че може много повече от това да се плъзга нежно над пътя. Средно тежък офроуд не го притеснява, независимо дали това е разкалян черен път, стряскащи камари от камъни или водни препятствия с дълбочина до 90 сантиметра. Петото поколение се справя с това много по-уверено и спокойно от предшественика си, въпреки дължината от близо 5 метра и теглото от около 2,2 тона.

 Хибридна версия не се предлага

За пръв път англичаните предлагат автопилот за офроуд, която може да се настройва на малки стъпки в диапазона от 0 до 18 км/ч. Но необходимо ли е това? При 4-цилиндровите модели блокажът на задния диференциал и понижаващите предавки се доплащат. Новото Discovery има малко недостатъци: например диаметърът на завой от 12,1 метра е прекалено голям. V6 дизеловият двигател е слаб в сравнение с конкурентите, новите LED светлини не са толкова добри като Matrix фаровете на съперниците, липсват модерни асистиращи системи като водене в лентата или частично автономно шофиране. За сметка на това Infotainment системите са на висота, автоматизираното шофиране на заден ход с ремарке работи страхотно, камерата за страничен обзор показва в кокпита дори и ъгъла на завъртане на предните колела. Липсват ни хибрид, насочени към по-добра управляемост настройки на пружините и амортисьорите, както и по-мощна спирачна система.

Извод

Независимо дали е голям или малък – един Range Rover е статус-символ. От друга страна, Land Rover, дори и като „наточен“ First Edition, си е „работен кон“. В пълноценните си 7 места – които са нещо изключително в сегмента – петото поколение на Discovery има всички шансове да се превърне в новия любимец на клиентите с по-високи доходи от града и провинцията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин