Първи впечатления от новия VW Crafter

Със следващото поколение на Crafter VW иска да се наложи при бизнес клиентите – куриери, майстори и др. AUTO BILD изпробва „транспортьора“

1611
2016

Този път големият бус е собствено творение на VW. За разлика от предшественика си, който беше разработен съвместно с Mercedes-Benz, новото поколение на Crafter е пълнокръвен Volkswagen. Той е многостранен талант както преди: клиентите могат да го поръчат като товарен бус, с открита каросерия, в много дължини и височини, както и с предно, задно и двойно задвижване. AUTO BILD изпробва новото предложение в класа на „работягите“.

Въпреки че на пръв поглед Crafter изглежда почти същият, всъщност „товарното магаре“ е изцяло ново. Предницата с хромираните напречни ламели напомня на актуалното „лице“ на Passat, Jetta, Caddy, Sharan или Multivan. Благодарение на серия от подобрения (в т.ч. и на огледалата) инженерите са успяли да постигнат коефициент на аеродинамично съпротивление cW=0,33. В кабината човек веднага открива превключвателите, използвани при останалите модели на VW. Воланът разполага с повече възможности за настройка в дълбочина и по наклон, а големият дисплей в централната конзола и високо разположеният лост на скоростите ни изглеждат добре познати.

Комфортен за работен автомобил

Специално за Crafter е разработен 2-литровият TDI с вътрешнозаводско означение EA 288 Nutz. Агрегатът се предлага в три степени на мощност: 102, 140 или 177 к.с. (като Bi-Turbo). Първоначално машината ще се предлага с предно задвижване, по-късно ще дойдат версии със задно и 4х4. Стандартна е прецизно превключващата 6-степенна ръчна трансмисия, но срещу доплащане може да бъде поръчан и „автомат“. Дори и натоварен, със 140 „коня“ Crafter е достатъчно пъргав – при разход по официални данни едва 7,4 л/100 км. Във всекидневието автомобилът се задоволява с малко над 8 л. Акустичното присъствие на мотора е осезаемо, но въпреки това той не е прекалено шумен. За бус окачването е доста комфортно – единствено ненатоварена, машината подскача прекалено много по неравности.

Естествено, в Crafter човек не седи като в традиционен лек автомобил: но работното място на водача тук е на светлинни години от това, което беше в подобни коли преди години. Шофьорът разполага с голям брой отделения за вещи с повърхност срещу плъзгане – в тях можете да поставите смартфона, папки, лаптоп, скенер за пакети, бутилка с напитка и инструменти. Шофьорската седалка има голям диапазон за настройка и срещу доплащане може да бъде с въздушна федерация за по-голям комфорт. Само педалите можеха да бъдат малко по-раздалечени: с по-широки работни обувки има опасност водачът да настъпи накуп педалите на спирачката и газта. Под двойната седалка има още място за багаж.

Асистенти помагат на куриерите в работата им

По отношение на електрониката и асистиращите системи VW е оборудвал добре Crafter. Новост е електромеханичното сервоуправление: то е достатъчно „леко“ и същевременно прецизно, за да бъде удобно на шофьорите дори и на най-късата версия с дължина около 6 м (най-дългата е 7,4 м) на широкия 2,4 м бус. В списъка на асистентите влизат темпомат с автоматичен контрол на дистанцията (АСС), асистент за паркиране на ремарке, асистент за дългите светлини, камера за заден ход, система за следене на лентата, електронно разпознаване на странични препятствия, интерфейс за флийт мениджмънт и мнооого други.

В товарния отсек се побират до шест европалета

Освен за модерните асистенти, от VW са се погрижили и за добрите стари „бусови“ качества. Страничната плъзгаща се врата осигурява отвор за товарене с ширина 1,3 м – и в комбинация с товарния ръб от 570 мм гарантира лесно вкарване на европалета например (от тях в „търбуха“ на Crafter могат да се поберат до шест). Задните врати се отварят на ъгъл до 270 градуса. В зависимост от версията си Crafter предлага обем за товари от 9,9 до 18,4 кубически метра. Максималната товарна височина е 2196 мм. В Германия най-евтината модификация на Crafter излиза 33 677 евро, а продажбите на новия модел започват догодина.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин