Първи впечатления от мечката на Skoda

С Kodiaq след дълго „умуване“ Skoda най-после атакува в класа на SUV-овете. AUTO BILD използва големия „чех“ с мечешко име

1411
2016

Skoda си остави много време, преди да пусне на пазара голям SUV като конкурент на Kia Sportage, Hyundai Tucson, Range Rover Evoque и компания. Концернът майка Volkswagen обаче също имаше нужда време, преди да даде зелена светлина и на други SUV-ове като VW Tiguan или Audi Q3. Seat успя да пусне своята Ateca преди няколко месеца, а сега дойде време и за Skoda и нейния Kodiaq (чието име идва от кодиакските мечки). Именно в лицето на този модел чехите представят първия си SUV след Yeti (2009).

Подредено място за водача с 9,5-инчов тъчскрийн и аналогови скали на уредите.

Подредено място за водача с 9,5-инчов тъчскрийн и аналогови скали на уредите.

Почти сигурно е, че историята на успеха ще продължи и с Kodiaq – при него човек трябва доста да се помъчи, за да открие недостатъци. Може би ще се наложи да започне с почукване по вратите, за да чуе кухия звук, който се получава. Екстериорният дизайн е модерен и изчистен, но леко сдържан – голямата Skoda не е проектирана да бъде Eyecatcher – a aeродинамичен SUV с cW-коефициент = 0,33.

Прегледен кокпит и много място в багажника

Отвътре колата също не изглежда като направена за шоу – но големият дисплей в центъра на кокпита, ясно четимите уреди с дигитално дисплейче по средата, точно избраният брой бутони и добрата им подредба, както и големите и удобни седалки определено радват водача. При нужда клиентите могат да поръчат и трети ред седалки. Багажникът е огромен: дори в 7-местно изпълнение колата има обем за товари 270 л, с пет места – 720, а при сгънати седалки – до 2065! Kodiaq е идеален и за теглене на ремарке с максималния си прикачен товар от 2,5 тона.

С размерите си – дължина 4697 мм, широчина 1882 мм и височина 1676 мм, Kodiaq „опира“ в горната част на компактния сегмент при SUV-овете, като е малко по-дълъг от базираната на Golf Octavia Combi – но прави впечатление на значително по-голям и по-масивен. Затова е учудващо колко пъргаво и стабилно се държи машината по планински пътища с много завои и как уверено минава в тесни пространства. Кормилното управление и окачването са сред основните жокери на Kodiaq. Изненадващо е колкото точно високата Skoda следва зададените с волана команди – без значение дали трябва да завива или да поддържа правата посока. Почти не се налага да правите корекции. Настройката на окачването може да се променя в няколко степени от комфортна към спортна посредством опционалния селектор за режимите на шофиране.

Класика: стъргалката за лед на гърба на капачката на резервоара.

Класика: стъргалката за лед на гърба на капачката на резервоара.

А „комфортно“ тук използваме в истинския смисъл на думата – защото в съответния режим окачването „изглажда“ неравностите толкова умело, че голямата Skoda напомня на Е-клас (на какъвто прилича Octavia след фейслифта). Превключвателят Driving Mode Select рефлектира и върху реакциите на 7-степенната скоростна кутия DSG. Който иска да кара спортно, веднага ще усети колата готова за това: с по-пъргаво управление, по-чувствителен педал на газта, превключване на по-високи обороти и по-твърдо окачване.

Пет двигателя – два дизелови и три бензинови, предлага Skoda при лансирането на модела през пролетта на 2017 г. Всички мотори работят много тихо дори и при рязко ускорение, а шумовете от вятъра и от гумите са добре изолирани. Бензиновите версии се чувстват като по-динамични от дизеловите – но до старта на продажбите инженерите на Skoda искат да променят още някои неща по отношение на синхрона между двигателя и трансмисията. Чехите обещават среден разход 5,7 л за дизела със 190 к.с., който ускорява SUV-a до максимална скорост 210 км/ч – е, в реалността трябва да се подготвите за 8 л. По-неприятна е ситуацията и с бензиновия агрегат със 150 к.с.: вместо обявените с 6,8 л той се задоволява с около 12.

Външният дизайн не кара хората да се обръщат – но за сметка на това няма да остарее бързо.

Външният дизайн не кара хората да се обръщат – но за сметка на това няма да остарее бързо.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин