/ Първият талибански суперкар Mada-9: най-абсурдното начало на 2023 година

Първият талибански суперкар Mada-9: най-абсурдното начало на 2023 година

В средата на януари талибаните показаха първата кола, проектирана и произведена в Афганистан. Войнствената групировка, която отново управлява страната от 2021 г. често е обект на различни репортажи в медиите, но това е нещо напълно неочаквано.

По-интересното е, че тук не става дума за набързо скована самоделка, а за ефектен суперкар, който е тотален атнипод на радикалния консерватизъм. Автомобилът, наречен Mada-9, който беше официално представен преди няколко дни от министъра на висшето образование на талибаните Абдул Баки Хакани, все още е само прототип. Той е проектиран и изработен от екип от 30 инженери от местната фирма ENTOP и Кабулския афганистански професионален технически институт (ATVI). Оборудван е с модифициран двигател от Toyota Corolla, който е подробно описан от директора на ATVI Гулам Хайдер Шахамат в репортаж на местния телевизионен канал TOLO, като идеята е в близко бъдеще той да бъде заменен с електрически.

Главният изпълнителен директор на ENTOP Мохамад Реза Ахмади пояснява пред TOLO News, че автомобилът най-напред ще се продава само в Афганистан, но амбицията на производителите е след време да бъде лансиран и на международния пазар. Той също така допълва, че се надява Mada-9 да допринесе за изграждането на нов имидж на Афганистан. „Бих искал да благодаря“, допълва Ахмади, „на нашите големи бизнесмени и скъпия народ на Афганистан, които ме подкрепяха през цялото време.“

Въпреки твърденията, че автомобилът е тестван от инженерите, няма налични видеоклипове онлайн, където колата да се вижда в движение. В почти всички видеоклипове или снимки тя е статична. Разпространените видеоматериали не показват оформлението на интериора и не дават яснота как звучи двигателят и как точно е модифициран. Данните за мощността и въртящия момент на колата също не са оповестени публично. Не е ясно дали става дума за автомобил с предно, задно или средно разположен двигател. Това е изключително ниска суперкола, която вероятно е построена от нулата. Автомобилът, показан от лидера на страната, е изцяло черен, като единствено спирачните апарати са боядисани в червено. Дизайнът е интересен, агресивен и типично спортен. Серийната версия на Mada-9 най-вероятно ще излезе като електрически суперавтомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин