Първият модерен автосервиз в София е открит преди 65 години

2202
2024

През февруари 1959 г. на бул. „Христо Ботев“ № 131 в София е открит първият модерен автосервиз след войната. Погледът на посетителя е грабнат от грамадна червена неонова реклама, очертаваща силуета на лек автомобил. Преди това в същите постройки се помещава бившата зеленчукова борса, но в края на 50-те години е взето решение те да бъдат изцяло преустроени и превърнати в съвременен автосервиз, в който могат да се обслужват и ремонтират десетки автомобили.

Към новата работилница, освен гаражни клетки (с такса престой 4 лв. за 24 часа) има и цехове за най-различни ремонтни операции: миене и въздушно изсушаване на автомобилите, гресиране, помпане и смяна на гуми, боядисване, тапициране, зареждане на акумулатори, извършване на техническо обслужване. Гресьорното отделение е снабдено с въздушни крикове и въздушни такаламити за смазване на автомобилите.

Скоро след откриването на сервиза, там са направени и още няколко нововъведения, като бензиностанция, тръбопровод за топла вода от ТЕЦ, баня и чакалня-клуб за шофьорите. В същата сграда се помещава и специализираната сервизна служба на „Москвич“.

Новооткритият сервиз работи денонощно. На входната врата има служител, който приема автомобила и в зависимост от желанието на клиента го транспортира до различните цехове за почистване или ремонт, след което го връща обратно. Предлага се и услуга за транспортиране на автомобила с фирмен шофьор от мястото, от което се е обадил клиентът, както и връщането му обратно.

За автомобилите на държавните ведомства и предприятия е въведена абонаментна система, като за услугите се заплаща в края на месеца срещу подпис на шофьора по разчетната сметка на предприятието.

На запазени до днес снимки се вижда, че сред автомобилите, приети в автосервиза, има и голямо количество западни марки. Освен това сред първите клиенти има и немалко чужденци, които живеят или работят в София, както и такива, които само преминават през столицата.

Модерната за времето си сервизна работилница е създадена по инициатива на Стопанско предприятие „Автотранспорт“ при Столичния градски народен съвет. Само няколко години по-късно в София са открити и първите фирмени сервизи на някои западни автомобилни марки като Fiat, Renault и Volkswagen. Те обаче не успяват да просъществуват много дълго, защото в началото на 70-те години автомобилният пазар на НРБ е изцяло преориентиран към тясно сътрудничество със СССР.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин