Първият летящ автомобил получи сертификация за въздухоплаване

0302
2022

Словашкият летящ автомобил официално получи разрешение да се издига във въздуха. Производителят Klein Vision получи сертификат за извършване на полети от вътрешния транспортен орган.

За целта прототипът на AirCar трябваше да направи 70 летателни часа и 200 излитания и кацания. Тази тестова процедура съответства на стандартите на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). По този начин „хибридът“ за въздух и земя ще може да бъде продаван в целия ЕС. „Сертификатът ни дава възможност за масово производство“, казва изобретателят и основател на компанията Стефан Клайн.

Трансформацията на автомобила в самолет става само с едно натискане на бутон и отнема едва 2:15 минути. Според съоснователя на Klein Vision Антон Заяц това време би могло да бъде намалено наполовина. Пред AUTO BILD Заяц коментира: „Трансформацията от автомобил в самолет става с помощта на 28 сервомотора, а компютър следи процеса.”

Хибриден кокпит: таблото също е смесица между автомобилен и самолетен кокпит.

Двуместният автомобил, тежащ само 1000 килограма, бива задвижван от 1,6-литров двигател на BMW. Той се зарежда с бензин на нормална бензиностанция. Максималната скорост по суша е 180 км/ч. Към момента от компанията не разкрива нито колко би струвало странното превозно средство, нито кога ще бъде пуснато на пазара.

AirCar е разработван в продължение на около две години и проектът за него излиза почти два милиона евро. Към момента пробегът на сертифицирания прототип все още е ограничен: за 90-километровия маршрут от Нитра до Братислава в Словакия въздушното такси се справя за 35 минути, като към момента достига максимална височина на полета около 2500 метра. До една година трябва да бъде готова подобрена версия на летящото такси с витлов двигател и монокок, която ще вдига до 300 км/ч и ще има автономен пробег до 1000 километра. Стефан Клайн допълва: „Ние можем да променим завинаги транспорта на среднодълги разстояния.”

С прибрани криле: на пътя AirCar заема място колкото обикновен автомобил.

Въздушните таксита се считат за важна технология за транспорта на бъдещето. Германският Start-up Volocopter също работи по подобни модели, както и холандската компания PALV и Xpeng от Китай. Експертите очакват, че пазарът на въздушни таксита ще се увеличи до 1,5 трилиона долара до 2040 г.

Малък проблем за AirCar е, че за разлика от конкурентните прототипи, той не владее вертикалното излитане, а има нужда от писта с дължина 300 метра за излитане и кацане. Така че ако сте решили просто да прелетите задръстването, в което изведнъж сте попаднали, няма да ви се получи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин