Първият етап на „Дакар“ удавен

Още в пролога на състезанието китайска състезателка се вряза в публиката с Mini-то си, ранявайки 13 души. Заради лошите метереологични условия и първият етап беше отменен.

0401
2016

Още преди истинския старт на рали „Дакар“ катастрофа с 13 ранени затвърди тъжната слава на състезанието. Китайката Гуо Мейлинг от отбора X-Raid още в пролога на надпреварата в Арекиф (Аржентина) излетя от трасето и се вряза в публиката, връхлитайки върху група от зрители. Затова и организаторите прекъснаха пролога.

Отварящият етап от Росарио до Вила Карлос Пас на 3.01 също не протече по план. Заради силен дъжд отсечката беше отменена. Атмосферните условия попречиха на придружаващия хеликоптер да излети. Така автомобилите отидоха в конвой от Вила Карлос Пас до провинция Кордоба. Оттам те ще продължат към Термас де Рио Хондо.

Баща и син с тежки наранявания

Тема номер едно при старта на състезанието беше катастрофата на китайката. Двама от ранените фенове продължават да бъдат в критично състояние, съобщава новинарската агенция Телам. „Тежко ранените са баща и син“, каза ръководителят на лекарския екип от Арекиф. „Докато те не се стабилизират, ще останат в болницата“. Зрителите са получили наранявания в областта на главата и гърдите.

Още първите 6,6 км на тазгодишния „Дакар“ събудиха спомени за печалната слава и серията от инциденти в най-тежкото офроуд състезание в света. Около 70 души са загубили живота си в рамките на 40-годишната история на състезанието. Голям брой от загиналите са почитатели на моторспорта, които са се наслаждавали на преминаващите автомобили.
„Само за една секунда празникът се превърна в ад“, каза по радиото аржентинският състезател и свидетел на неприятната случка Агустин Канапино. „Автомобилът на китайката скочи във въздуха и при приземяването му тя загуби контрола над него, врязвайки се в тълпата. Беше истински кошмар.“

Най-бързите в пролога: холандецът Бернхард Тен Бринке и неговият белгийски навигатор Том Колсул с Toyota.

Най-бързите в пролога: холандецът Бернхард Тен Бринке и неговият белгийски навигатор Том Колсул с Toyota.

Още 12 вместо 13 етапа

При първия пролог от 2005 г. насам в Испания спечелиха холандецът Бернард Тен Бринке и навигаторът му Том Колсул с Toyota. При мотористите на върха бяха испанецът Джон Бареда (Honda) и португалецът Рубен Фариа (Husqvarna). Сред четириколките първи стана Игнасио Казале (Yamaha).

За 38-ото издание на рали „Дакар“ бяха предвидени общо 13 етапа и 9000 км през Аржентина и Боливия до Розарио. След отмяната на първия етап сега за участниците останаха 12. На старта застанаха 560 души с 347 превозни средства – 136 мотоциклета, 111 автомобила, 55 камиона и 45 четириколки. От 2009 г. „Дакар“ се провежда в Южна Америка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин