Първият електрически Rolls-Royce тежи 3 тона и ще развива над 500 конски сили

1810
2022

Rolls-Royce представи Spectre – първия електромобил в историята си. Британците определят новия модел и като „първото ултралуксозно електрическо суперкупе“ и същевременно духовен наследник на Phantom Coupé. Spectre е натоварен с тежката задача да демонстрира колко добре си пасват електрификацията и Rolls-Royce – и същевременно да очертае пътя на бъдещото развитие на компанията. До 2030 всички модели в нейното портфолио трябва да бъдат електрифицирани.

При оформлението на външния вид дизайнерите са черпили вдъхновение от света на скъпите яхти – особено що се отнася до ясните линии. Моделът разполага с най-голямата предната решетка в историята на марката. За да подчертае ексклузивния характер на „англичанина“, решетката разполага с фино осветление благодарение на 22 диодни лампи. Характерната емблема Spirit of Ecstasy е оформена така, че да осигурява оптимална аеродинамика – и само за нея инженерите са отделили над 830 часа в разработка и тестове в аеродинамичен тунел. Всъщност цялостната концепция на Spectre го прави и най-аеродинамичния Rolls в историята – с коефициент на аеродинамично съпротивление 0,25.

Към момента Rolls-Royce не разкрива финални данни за мощността, ускорението и пробега, тъй като Spectre влиза във финалната си тестова фаза, която трябва да бъде завършена през второто тримесечие на 2023. Според предварителната информация ултралуксозното купе на ток трябва да покрива 520 км с едно зареждане (по цикъла WLTP), да разполага с въртящ момент 900 Нм и мощност 585 к.с. Очаква се ускорението от 0 до 100 км/ч да отнема едва 4,4 сек. 4-местната шосейна яхта с две врати ще тежи 2975 кг и ще се простира на дължина 5453 мм, като ще бъде висока 1559.

Алуминиевата каросерия е с 30% по-висока устойчивост на усукване, отколкото при който и да било друг предходен модел на марката. Интелигентната архитектура позволява разполагане на кабелите и компонентите на климатичната инсталация между пода и батерията, която е монтирана най-долу – и влиза в ролята на 700-килограмов шумоизолационен елемент. Засега производителят не оповестява с какъв капацитет ще бъде тя.

По отношение на окачването инженерите се гордеят със системата, която разкача стабилизиращите щанги – за да не бъдат предавани трептенията от едното колело към съседното и за да бъде постигнат по-висок комфорт. За оптимално пътно поведение се грижи втората рейка, която позволява и на задните колела да завиват.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин