Първият електрически GTI на Volkswagen е SUV с два двигателя

1110
2021

Фамилията от ID. модели се разраства и вече включва спортната версия GTX – следвайки традициите на GTI и GTE, емблемата GTX бележи следващата глава от успешната история на марката Volkswagen в създаването на спортни топверсии в гамата и едновременно с това осъществява интелигентен преход към света на електрическата мобилност.

Електрическа система за двойно предаване разчита на два двигателя – новият ID.4 GTX използва по един тягов електродвигател на предния и задния мост. Максималната им системна мощност достига 220 кВт (299 к.с.) и могат да се използват съвместно в състава на електрическа система за двойно предаване.

Екологичните качества и спортният дух не се изключват взаимно – GTX предлага забавно и въглеродно неутрално преживяване зад волана за широк кръг потребители. Базова цената на ID.4 GTX за българския пазар е 102 649 лв. с ДДС.

Интелигентната система за управление на задвижването създава идеален баланс между максимална енергийна ефективност и мощна динамика – така ID.4 GTX ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди и достига максимална скорост от 180 км/ч. Системите за управление на ходовата част и двойното предаване на ID.4 GTX работят в тясно взаимодействие, като целият процес се следи от интелигентен софтуер, известен като Vehicle Dynamics Manager.

Удоволствие и стабилност на пътя: използвайки възможността за избор на профил на шофиране и бутона ESC на големия екран на арматурното табло, водачът може да подбере най-подходящите характеристики по отношение на поведението на пътя на най-мощния модел в гамата на ID.4 – от спортно и пъргаво до безкомпромисно стабилно.

Акумулаторната батерия с капацитет до 77 кВтч (нето) е достатъчна за изминаване на до 480 км (WLTP) пробег в реални условия на шофиране. Благодарение на възможността за зареждане с максимална мощност от 125 кВт, акумулаторната батерия се зарежда изключително бързо. ID.4 GTX е универсален във всяко отношение и предлага просторен интериор, голямо багажно отделение и максимален прикачен товар до 1400 килограма.

Външността на ID.4 GTX се отличава със своето мощно излъчване. Благодарение на многобройните, изключителни по характер детайли в дизайна, топмоделът в гамата на ID.4 съчетава изискана елегантност и спортен дух. Включената в стандартното оборудване матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT осигурява интелигентно управление на дългите светлини, а разположените в предната решетка светодиодни елементи подчертават типичната за ID. моделите светлинна графика. Дизайнът на задната част на свой ред се отличава с иновативните, триизмерно оформени блокове на задните светлини.

Сензорният екран с диагонал до 12 инча, гласовото управление с естествени фрази и онлайн връзка и светлинната функция ID.Light са част от стандартното оборудване на топмодела наред с мултифункционалния волан със сензорни прибори. ID.4 GTX предлага и допълнителна възможност за head-up дисплей с разширена реалност AR (Augmented reality), който наслагва избрана информация във вид на триизмерни изображения върху действителната пътна обстановка пред автомобила.

Навигационната система Discover Pro, онлайн услугите We Connect Start и асистиращите системи IQ.Drive създават чувство за увереност и спокойствие зад волана и спомагат за приятно и безопасно пътуване. Софтуерът и хардуерът на ID.4 GTX използват основата на изцяло нова електронна архитектура. В бъдеще безжичните онлайн актуализации OTA (over-the-air) ще позволят редовно обновяване на програмното осигуряване на автомобила след покупката без необходимост от посещение на сервиз.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин