Първите SUV-ове в историята

0402
2020

Когато Matra-Simca Rancho е представена на автомобилния салон в Женева през 1977 г., дори опитните журналисти са впечатлени: високото комби не прилича на никой друг модел, а благодарение на футуристичната си каросерия от фибростъкло не може да бъде приобщен към нито един от съществуващите класове автомобили. Творението на Matra комбинира класически комби гени със загатващи офроуд качества елементи на външния вид. Първият кросоувър (макар и по онова време никой да не познава тази дума) е „французин“! Както чаровна, така и практична е идеята за опционалното двойно легло, което превръща Rancho в единствен от триото кемпер.

Изобщо не се шегуват: 18 сантиметра по-голям клиренс и двойно задвижване при Golf Country

Купувачите на Golf-Country могат само да си мечтаят за толкова място и за такава гъвкавост на пространството, когато през 1990 г. VW представя първия си компактен модел за извън пътя на базата на седемгодишния (по онова време) Golf II. Основната разлика спрямо серийната версия е увеличеният с 18 (!) сантиметра клиренс. За целта помага тръбна рама, която поставя основата на извършваната от Steyr-Daimler-Puch в австрийския Грац процедура по преработката. Принципно Golf Country е по-скоро опит: мениджърите са любопитни как клиентите ще реагират на компактен модел, който комбинира собственото 4х4 задвижване syncro с лайфстайл амбиции. Намерението се проваля, офроуд визията се струва прекалена на повечето клиенти на Golf – както и цената. Базовият модел струва 32 275 германски марки, като за тези пари се предлагат пълноценни японски всъдеходи. Клиентите го разбраха бързо.

По онова време ниша, сега мейнстрийм По онова време почти никой не се въодушевява от странния всъдеход – днес нещата изглеждат по съвсем друг начин. През 2019 г. в Германия за първи път са продадени над 1 милион SUV-а.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин