Първите ни впечатления от Lamborghini Huracán Performante

1904
2017

Lamborghini Huracán Performante е с 40 килограма по-лек и с 30 к.с. по-мощен от обикновеният Huracán. Първите впечатления на AUTO BILD!

Superleggera се превръща в Performante. И докато предшественикът Gallardo все още се наричаше Superleggera, сега Lamborghini са кръстили своя Hardcore-Huracán Performante. Формулата остава същата: по-ниско тегло, по-висока мощност и екстремни динамични характеристики. Lamborghini обясняват смяната на името с това, че Performante наистина е по-лек с 40 килограма, но в случая най-важното не е било намалението на теглото. Основната цел при разработката е била максималната динамика. За тази цел инженерите са извлекли още 30 к.с. от горивните камери на 10-цилиндровия атмосферен двигател. Мощността вече е 640 к.с., въртящият момент – 600 Нм. И всичко това явно функционира добре: според Lamborghini Huracán Performante държи рекорда за серийни автомобили по Северната отсечка на Нюрбургринг с постижението си от 6.52:01 мин. Тоест италианците са детронирали четири пъти по-скъпото Porsche 918 Spyder с мощност 887 к.с. Голям принос за рекорда има активната аеродинамика, която Lamborghini наричат „ALA“. На италиански Ala означава крило и много подхожда на Huracán. Кратко техническо обяснение на системата „ALA“: чрез специални канали и клапи в предната и задната част се повишава аеродинамичното притискане, а с това и скоростите в завоите. Благодарение на карбоновите детайли в интериора и екстериора Lamborghini са постигнали понижаване на теглото с 40 килограма до 1382 килограма. Huracán Performante ще се продава от лятото на 2017 година, базовата цена е 454 500 лева. Тоест е по-скъп от Huracán LP610-4 с около 60 000 лева.

Интериорът напомня на Aventador SV

И въпреки че интериорът прилича на тъмна пещера от карбон и Alcantara, той е по-комфортен и просторен, отколкото изглежда. Въпреки височината от само 1,16 метра качването е безпроблемно благодарение на обичайните врати на Huracán. Водачът и пътникът до него заемат места в серийните седалки тип корито. Те са с оранжеви акценти и подозрително приличат на седалките на Aventador SV, усещането в тях е същото: твърди са като дъска. Тези механични спортни седалки с максимална странична опора са най-добрият избор за състезателната писта. Който ще кара Huracán основно по улиците, трябва да избере комфортните седалки. Средната конзола, дюзите на вентилацията, дръжките на вратите и лостчетата за превключване са изработени от нов високотехнологичен карбонов материал, който за пръв път бе използван през 2010 година при екстремно лимитирания Sesto Elemento. Арматурното табло, воланът и таванът са тапицирани с фина Alcantara.

Huracán Performante винаги е една идея по-бърз

Performante-ефектът се усеща, когато натиснете стартовия бутон и „запалите“ десетте цилиндъра. Ефектът не се дължи толкова на повишението на мощността и на въртящия момент от 560 на 600 Нм. Дори и по-агресивно превключващата 7-степенна скоростна кутия с два съединителя не превръща Huracán в Performante. Това, което наистина впечатлява, е това извънземно поведение на пътя. Това Lambo се движи ултрабързо по завоите – дяволски бързо и въпреки това напълно спокойно. През мозъка ви минават мисли за цип, секундно лепило или ефекта на прахосмукачката – но може би всичко това е само мечта. Това Lambo винаги е една идея по-бързо: спира по-агресивно, реагира по-остро на педала на газта, позволява по-смела траектория в завоите, движи се по-добре по курса си. Освен това инженерите са настроили кормилното управление по друг начин. Ефектът: малко по-твърдо в режим Strada, малко по-бързо в Sport, абсолютно линейно, в стила на Porsche в режим Corsa.

Комфорт на возене? На седмото небе тази тема не играе толкова важна роля. Също както и увеличението на разхода на гориво. Но е ясно, че по-твърдите пружини и амортисьори носят по-голяма опасност от болки в гръбнака.

Оборудването: ексклузивно лаково покритие за Huracán Performante

Това, което отдалеч прилича на тежък мрамор, всъщност е ултралек карбон и се нарича Forged Composites. Става дума са фино нарязани карбонови нишки, напоени със смола. Преимуществото: материалът е по-изгоден от нормалния карбон и позволява по-лесна изработка на големи детайли. Освен за предния и задния спойлер, дифузора и предния капак Forged Composites са използвани масово и в интериора. Неподвижният заден спойлер ще се предлага само за Performante. Напълно ново е матово оранжевото лаково покритие на Huracán Performante. Ексклузивният цвят се нарича Arancio Anthaeus и хармонира прекрасно със страничните декоративни трикольорни ленти. 20-цоловите олекотени алуминиеви джанти Narvi също са нови и по желание се предлагат и в цвят Bronze. Капаците над изпускателните колектори в цвят Bronze подхождат на джантите, но са преди всичко знак на почит към Lamborghini Diablo SE 30.

Атмосферен V10 със забележителна мощ

Lamborghini остават верни на атмосферните двигатели и при Huracán Performante. 5,2-литровият V10 развива най-високата си мощност досега точно при Huracán Performante. В сравнение с нормалния Huracán инженерите са извлекли още 30 к.с. от горивните камери. Мощността вече е 640 к.с., а въртящият момент – 600 Нм. Над 70 процента от максималния въртящ момент са на разположение още при 1000 об/мин, което в комбинация с двойното задвижване и 7-степенната скоростна кутия с два съединителя позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди.

Технически данни и цена

Lamborghini Huracán Performante • двигател: атмосферен V10 • работен обем: 5204 куб. см • мощност: 449 кВт (610 к.с.) при 8000 об/мин • макс. въртящ момент: 600 Нм при 6500 об/мин • ускорение: 0-100 км/ч за 2,9 сек • максимална скорост: над 325 км/ч • тегло: 1382 кг • цена от 454 500 лева

Извод

По Северната отсечка на Нюрбургринг Huracán Performante е по-бърз от всемогъщото Porsche 918 Spyder с над 5 секунди. И то с атмосферен двигател, без никакво електрическо подпомагане, с  над 200 к.с. по-малко и при четири пъти по-ниска цена. Визията на Lamborghini е още по-агресивна, теглото е по-ниско. Този Huracán е истински шедьовър!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин