Първите мотоциклети на Honda с автоматичния съединител E-Clutch (ВИДЕО)

0911
2023

CB650R и CBR650R са първите мотоциклети на Honda, които се предлагат с иновативната технология Honda E-Clutch. Това е първият в света напълно автоматичен мотоциклетен съединител с много предавки, проектиран да превърне начинаещите ездачи в експерти. На практика E-Clutch е електромеханична система, която се грижи за „отцепването“ и „зацепването“ на съединителя посредством електронно управление.

Honda E-Clutch премахва необходимостта от използване на лоста на съединителя за низходящо или възходящо превключване. Мотоциклетистът просто трябва да задейства педала за превключване на предавките за ултра-бързи, последователни смени на предавките, точно като при използване на quickshifter.

При превключване на предавките E-Clutch използва хармонизирана комбинация от работа на „полусъединител“, прекъсване на впръскването на гориво и контрол на запалването. Така се елиминират ударите при превключване на предавките.

Освен това вече не е необходимо да боравите с лоста на съединителя при потегляне или спиране. Системата E-Clutch на Honda се активира още при включването на двигателя и управлява плавно и потеглянето, и спирането – а това намалява умората върху водача. Ако той пожелае, може да използва лоста на съединителя както обикновено. Възможно е и изключване на системата при конкретно каране.

Honda CB650R

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин