/ Първите въздушни линейки у нас ще бъдат италиански, очакваме ги следващия месец

Първите въздушни линейки у нас ще бъдат италиански, очакваме ги следващия месец

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Министерството на транспорта и съобщенията откри процедурата за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS) на 27 март 2023 г. До изтичането на крайния срок на 4 май 2023 г. оферти подадоха италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. и испанската компания AVINCIS AVIATION ESPANA, SAU.

“Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха взеха участие в процедурата. Надявам се, че до средата на месец юли 2023 г. България вече ще разполага с вертолети и екипажи за нуждите на своите граждани. Човешкият живот и здраве е абсолютен приоритет за нас, затова това е поредният поет и изпълнен ангажимент от страна на служебното правителство“, посочи вицепремиерът Христо Алексиев. Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, осигурени от държавата, с хеликоптери и персонал за всяка база. Поръчката е за период от две години с възможност за удължаване за още една.

След разглеждане и оценка на ценовите предложения съгласно предварително определения критерий „оптимално съотношение качество/цена“ и съобразно предложените параметри за изпълнение на обществената поръчка, на първо място е класирана ALIDAUNIA S.R.L.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин