Първите автомобили слязоха от конвейера на китайския завод на Tesla


30
дек.
2019

През януари 2019 американският производител на електромобили Tesla стартира строежа на своя завод в Шанхай, Китай. По този начин американците искаха да затвърдят позициите си на китайския пазар. По-малко от година по-късно Tesla вече доставиха първите произведени автомобили за своите служители.

По-малко от година след началото на строежа на завода на американския концерн Tesla в китайския Шанхай първите произведени там електромобили вече достигнаха до клиентите. На тържествена церемония 15 произведени на място автомобила Model 3 бяха предадени на служители на завода. Един от работниците използва случая и още там направи предложение за женитба на приятелката си – с рози в багажника на Tesla.

След началото на строежа през януари 2019 г. „Gigafactory“ бе изградена за рекордно време. Производството в Китай ще даде възможност на Tesla, да продават по-евтино своите електромобили без вносни мита на най-големия световен пазар. Заводът в Шанхай ще има годишен капацитет от 500 000 автомобила, макар и в началото да бъдат произвеждани значително по-малко бройки.

Китай се цели в масова електромобилност и днес е най-големият пазар на електромобили в света. През 2018 г. в Народната република бяха продадени над 1 милион електромобила, но напоследък пазарът не се развива с желаните темпове – заради кризата в икономиката на източната страна.

Покупката на електромобил е особено привлекателна за жителите на големите градове. Регистрационните номера за бензинови модели се разиграват на лотария или се купуват на търгове с наддаване, докато за електромобилите не се чака с години, а те могат лесно да бъдат регистрирани. Освен това в Пекин например има забрана за движение на коли с двигатели с вътрешно горене в един ден от седмицата, която не важи за електромобилите. Tesla ще се възползва в бъдеще при продажбата на Model 3 в Китай от данък в размер на 10 процента.

В момента Tesla планира и изграждането на „Gigafactory“ в Германия – в Грюнхайде, близо до Берлин от 2021 г. ще започне производството на  компактния SUV Model Y. Строежът на фабриката ще стартира в първото полугодие на 2020 г., а хората от Tesla доказаха със завода в Китай, че могат да се справят с такива амбициозни проекти и срокове.  За американския производител на електромобили германският завод би бил четвъртото производство след фабриките в Невада, Ню Йорк и Шанхай.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин