/ Първите автомобили слязоха от конвейера на китайския завод на Tesla

Първите автомобили слязоха от конвейера на китайския завод на Tesla

През януари 2019 американският производител на електромобили Tesla стартира строежа на своя завод в Шанхай, Китай. По този начин американците искаха да затвърдят позициите си на китайския пазар. По-малко от година по-късно Tesla вече доставиха първите произведени автомобили за своите служители.

По-малко от година след началото на строежа на завода на американския концерн Tesla в китайския Шанхай първите произведени там електромобили вече достигнаха до клиентите. На тържествена церемония 15 произведени на място автомобила Model 3 бяха предадени на служители на завода. Един от работниците използва случая и още там направи предложение за женитба на приятелката си – с рози в багажника на Tesla.

След началото на строежа през януари 2019 г. „Gigafactory“ бе изградена за рекордно време. Производството в Китай ще даде възможност на Tesla, да продават по-евтино своите електромобили без вносни мита на най-големия световен пазар. Заводът в Шанхай ще има годишен капацитет от 500 000 автомобила, макар и в началото да бъдат произвеждани значително по-малко бройки.

Китай се цели в масова електромобилност и днес е най-големият пазар на електромобили в света. През 2018 г. в Народната република бяха продадени над 1 милион електромобила, но напоследък пазарът не се развива с желаните темпове – заради кризата в икономиката на източната страна.

Покупката на електромобил е особено привлекателна за жителите на големите градове. Регистрационните номера за бензинови модели се разиграват на лотария или се купуват на търгове с наддаване, докато за електромобилите не се чака с години, а те могат лесно да бъдат регистрирани. Освен това в Пекин например има забрана за движение на коли с двигатели с вътрешно горене в един ден от седмицата, която не важи за електромобилите. Tesla ще се възползва в бъдеще при продажбата на Model 3 в Китай от данък в размер на 10 процента.

В момента Tesla планира и изграждането на „Gigafactory“ в Германия – в Грюнхайде, близо до Берлин от 2021 г. ще започне производството на  компактния SUV Model Y. Строежът на фабриката ще стартира в първото полугодие на 2020 г., а хората от Tesla доказаха със завода в Китай, че могат да се справят с такива амбициозни проекти и срокове.  За американския производител на електромобили германският завод би бил четвъртото производство след фабриките в Невада, Ню Йорк и Шанхай.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин