Първа помощ при наводнен автомобил

0902
2021

Рязкото повишение на температурите през зимата през последните години причини наводнения в много части на Европа. Наскоро такива имаше и в централната част на Германия. AUTO BILD ще ви разкрие какво да правите, ако водата атакува автомобила ви.

Ако откриете колата си пълна с вода, най-добре е незабавно да информирате вашата застрахователна компания. Ако имате пълно Каско, обикновено разходите за покриване на щетите ще ви бъдат възстановени. Хубаво е при възможност да направите снимки с наводняването на МПС-то.

Важно: никога не стартирайте двигател, който е бил наводнен! Водата в цилиндрите или в картера може да доведе до сериозни проблеми. Дори моторът да „запали“, това не значи, че опасността за него е отминала. Ако водата попадне в маслените тръбопроводи, съществува риск от увреждане на буталата и коляновия вал. В такъв случай може да помогне само пътна помощ.

Може ли наводнен автомобил да бъде подсушен?

Добрата новина: невинаги се налага наводненият автомобил да отиде в моргата. Във всеки случай обаче собственикът на пострадалото МПС трябва да го закара за обстойна проверка в сервиз. Само специалистите могат да кажат дали автомобилът е „тотал щета“ или подлежи ремонт. Важно: дори подаването на контакт или активирането на други енергийни консуматори може да доведе до късо съединение. Следователно трябва да разкачите акумулатора възможно най-бързо. Най-добре е да изпратите наводнения автомобил в сервиза на пътна помощ. Стойността на колата, степента на наводнението и количеството мръсотия, което то е вкарало в автомобила, определят дали подсушаването и отстраняването на щетите имат смисъл. Щетите по интериора също могат да бъдат премахнати.

Никога не правете опити да „палите“ двигател, който е бил под вода – първо закарайте автомобила в сервиз.

За какво да внимаваме при шофиране в наводнени райони?

Ако сте в наводнен район, шофирайте по наводнени пътища само при спешни случаи и с ниска скорост. Ако водата не е над главините на колелата, обикновено няма да имате проблем. Но когато нивото й е над тях, положението бързо ставо критично. При воден удар тя може да проникне в двигателя през тръбите на колектора. Ако двигателят е изцяло или частично под повърхността на водата, съществува риск от спукване на цилиндровия блок или на цилиндровата глава. Самият мотор може да засмуче вода. Водата в двигателния отсек може бързо да угаси двигателя. Ако това стане, не се опитвайте да „палите“, а се обадете на пътна помощ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин