Първата ни среща с новия Opel Astra и като комби

2403
2022

Opel Astra вече е на пазара в шестото си поколение. А ако включим в сметките и предшественика му Kadett, излиза, че в момента се продава 11-ата (!) генерация на модела. Хората от Рюселсхайм вече представиха Astra L и като комби – нейните продажби ще стартират през лятото на 2022, а цените се очаква да започват от малко над 40 000 лева. Клиентите ще могат да поръчат и изцяло електрическа версия на модела – която ще бъде първото европейско комби на ток.

Около две трети от всички Opel Astra, реализирани на германския пазар, са комбита – ето защо и новото издание на модела ще бъде продавано във версия с голям багажник. Както и досега, дизайнът до В-колоната е напълно идентичен с този на хечбека. Линията на покрива (завършващ със спойлер с интегриран трети стоп) леко се спуска, което придава на автомобила по-спортна визия. Тесните задни светлини са взети директно от хечбека.

Багажникът е с по-голям обем, отколкото при предшественика.

Значително по-голям багажник

Естествено, най-важното нещо при комбито е обемът на багажника – а той е нараснал значително, поне при версията на ДВГ. Предшественикът побираше между 540 и 1630 л. С 597 до 1634 л при сгънати седалки новата Astra Sports Tourer е още по-голям талант в товаренето от предшественика си. И то въпреки по-компактните размери – тъй като последното издание на компактния Opel, използващо платформата EMP2 на Stellantis, стана по-късо – противно на тенденциите в автомобилната индустрия. Дължината е намалена с цели 6 см – което се дължи преди всичко на предния и задния надвес.

По-нисък товарен ръб и „по-квадратна“ форма на товарния отсек

Но нека да обърнем внимание на най-важната част от Sports Tourer: багажното отделение. Сезам, отвори се! След тихото бучене на електрическото моторче пред вас се отваря квадратна зона за товарене с дълбочина и ширина 103 см. По данни на Opel определя височината на багажника е 69 см. Ако сгънете делимата в съотношение 40/20/40 облегалка на задната седалка, можете да качвате товари с дължина до 1,85 метра. Доста ниският товарен ръб (60 см) е на височината на бедрата – което дава възможност за лесно товарене.

Дори пасажери като мен с ръст 1,95 ще разчитат на достатъчно място за главите на задната седалка в Sports Tourer. Пространството за коленете обаче не е особено щедро.

Освен това всички версии Astra ST се характеризират с двоен под на багажника, под който можете да вкарате и щората на багажника. По-дългото междуосие (плюс седем сантиметра) в сравнение с предшественика се отразява добре на мястото в интериора. Благодарение на него дори и възрастните пътници се разполагат сравнително удобно на втория ред места.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин