Пушек на гуми, пушек от трева… марихуаната влиза в моторспорта!

0604
2017

Времената се променят и доказателство за това е, че сега имаме професионална състезателна кола, спонсорирана от производител и разпространител на марихуана. Компанията Shango Premium Cannabis, базирана в щата Орегон с магазини дори и в Лас Вегас, е основен спонсор на Дани Джордж и новия му дрифт автомобил BMW M3 E36, който заменя стария му – Miatа (МХ-5) с двигател Chevy LS V8. Джордж ще се състезава в сезон 2017 на Formula Drift. Спонсорството е подходящо в подходящо по редица причини.

От една страна, това е мотоспорт, в който пушенето (на гумите) е търсен ефект и печели точки. В допълнение на това Джордж е роден в Лас Вегас и би се вписал добре в масивното съоръжение на Shango в града. Интересен е и фактът, че рожденият ден на Джордж е 20 април или 4/20, и всичко свързано с „420“ е символично в канабис културата. Като логично продължение колата ще направи своя публичен дебют в магазина Shango в Лас Вегас на 20 април. Въпреки че навлизането на марихуаната в спонсорирането на мотоспорта може да се окаже изненадващо за някои, любопитната история не е прецедент. В NASCAR сме виждали кола, спонсорирана от виртуалната валута Dogecoin (аналогич на Bitcoin). Историята на спорта помни и случай на ненадейна открита агитация за Доналд Тръпм.

За разлика от това, Shango се отличава с професионално и класно спонспонсорство. Очакванията са, че ще получи и бонус точки за отказа си да използва толкова типичния за дейността, с която се занимава, зелен цвят. Освен това Shango няма да е първият доставчик на леки упойващи вещества, който спонсорира състезателен автомобил. Budweiser, Martini, много фирми за алкохол, както и тютюневите компании са го правили в продължение на десетилетия. Марихуаната е легализарана в голям брой американски щати, сред които Вашингтон, Калифорния, Аляска и др.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин