Пускат три хъба за супербързо зареждане на електромобили в България

1611
2022

Най-големият оператор на публични зарядни станции за електромобили в България Eldrive обяви стратегическа стъпка в развитието на мрежата и електромобилността в България – хъбове за супербързо зареждане по основните пътни маршрути в страната. Първата фаза включва три нови локации, на които има инсталирани супер бързи зарядни станции с мощност от 120 до 180 кВт. Първите две локации са паркинга на търговски център The Mall в София и ритейл парк Виа Парк Север до магистрала Тракия в Пловдив, като те вече са активни и отворени за потребители. Третата локация, във винарска изба Дамяница до автомагистрала Струма, ще бъде пусната в експлоатация в следващите седмици.

На всеки от зарядните хъбове са инсталирани между четири и пет суперчарджъра от последно поколение на ABB с по два конектора всело. Това прави възможно едновременното зареждане на най-малко 8 автомобила на всяка от локациите. Всички инсталирани суперчарджъри на ABB позволяват зареждане с максимална мощност и на автомобили с 400-волтова техника на батериите, с което се премахва лимитиращият фактор за максимално бързо зареждане пред повечето от масовите модели. Хъбът на паркинга на търговски център The Mall разполага с двадесет конектора с мощност между 22 и 180 кВт, което го превръща в най-големия заряден хъб в страната изобщо, като десет конектора позволяват супербързо зареждане.

„Гордеем се с развитието на мрежата на Eldrive в България и се радваме, че можем да започнем следващия етап в нейното развитие – изграждането на зарядни хъбове, на които бързо и удобно могат да зареждат множество коли едновременно. След постигането на национално покритие на мрежата ни това е следващата ключова стъпка за Eldrive, и се радваме, че имаме партньор като ABB, с който можем да продължим да развиваме потенциала на мрежата и да подобряваме услугата си“, коментира Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive за България.

„Бих искал да приветствам огромния ентусиазъм и професионализъм, с които екипът на Елдрайв Чарджинг осъществи тези проекти. В лицето на Елдрайв Чарджинг ние от АББ виждаме надежден, партньор допринасящ за популяризирането не само на нашите високотехнологични решения за зареждане на електрически автомобили, а и за популяризирането на електромобилността в България и региона въобще. Съвместният ни фокус върху изграждането на бързозарядни хъбове за зареждане на електромобили ще продължи в изпълнение на една от основните мисии на ABB E-Mobility – да изградим бъдеще на по-интелигентна и надеждна мобилност без емисии, достъпна за всеки и навсякъде“, коментира Ангел Димитров, Ръководител направление зарядна инфраструктура в АББ България.

eMobility International е компанията, която управлява бизнеса на бранда Eldrive на всички пазари, на които оперира. Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и региона. Към момента мрежата разполага с над 600 зарядни точки в България, Румъния и Литва, като е единствената мрежа у нас с национално покритие на пътната мрежа. Основният фокус на Eldrive е върху бързото и супер бързото зареждане. Плановете на компанията са да продължи международната си експанзия и на други международни пазари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин