Психеделичният Rolls-Royce на Джон Ленън


24
юли
2017

Джон Ленън още от дете мечтае някой ден да бъде ексцентричен милионер. И на 3-ти юни 1965 г. сбъдва своя мечта, купувайки си черен Rolls-Royce Phantom V.

Phantom V обаче не се струва достатъчно впечатляващ на звездата от Бийтълс. По тази причина Ленън поръчва индивидуализиране на своя Rolls . Музикантът желае задните седалки да бъдат преобразувани иу да се сгъват като легло. Освен това на борда трябва да има телевизор, телефон и хладилник. Естествено ня трябва да липсват и грамофон и аудиоуредба с високоговорители.

През април 1967 г., когато са завършени записите на албума „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ Ленън пита JP Fallon, дали не може да направи нов лак на Phantom-а. Избраната от Ленън цветова схема днес се определя като психеделик. Всъщност при внимателно вглеждане личи романтичен дизайн с цветя и кръгови символи.

До 1969 г. автомобилът се използва редовно, дори когато през 1970 г. Ленън се преселва в Щатите, взима колата със себе си. Тук Phantom V редовно е преотстъпван на рок-знаменитости като Rolling Stones, Bob Dylan и The Moody Blues. През 1977 г. автомобилът е дарен на Royal British Columbia Museum във Виктория, Канада. Там то е изложен до днес.

Сега обаче шареният Rolls-Royce се връща в своята родина. Поводът е изложбата „The Great Eight Phantoms“, която ще се проведе от 29-ти юли до 2-ри август 2017 в аукционната къща beim Bonhams на Ню Бонд Стрийт в Лондон.

Още по темата

Card image cap
Клубът на супербързите: Aston Martin Vanquish

27
юли
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
BMW M8 (E31): ракетата с 550 к.с., която никога не „излетя“

5
юни
2017

Добре скрито, единственото произведено BMW M8 (E31) се спотайва в секретните халета на M GmbH. Спортното купе с 500 к.с. никога не „узрява“ дотолкова, че да влезе в серийно производство – въпреки че V12 е идеален за машината!

Card image cap
Denso връща искрата по забравените трасета

3
февр.
2016

Две очарователни състезателки разлистват прашасалата история на Формула 1 в Европа с Lotus Exige S: идеално решение за премиера на новата серия запалителни свещи Iridium TT

Card image cap

В последния брой:

Архив >