Професор ще прави електромобил за под 30 000 лв.


17
юли
2018

Евтините електромобили са рядкост в автомобилния бранш – това е и причината тези модели да не продават много добре. Един професор от Аахен иска да промени това и основава старт-ъп, който ще произвежда „Life“

Електромобил, който струва под 30 000 лв. – един професор от Аахен се е заел да направи това възможно. Гюнтер Шу, професор по производствена техника в Техническия университет в германския Аахен е разработил малък автомобил, който се движи изцяло на електричество и от есента ще бъде произвеждан от неговия старт-ъп  E.go. „Life“ е името на модела, който ще струва под 30 000 лв. Това би означавало, че моделът ще е най-изгодният електромобил на пазара. Конкурентите на Tesla, BMW и Nissan се предлагат с цена от 40 000 лв.

„Всъщност производството на електромобили не е кой знае колко трудно начинание. Изкуство е обаче да произведеш евтин електромобил“, обяснява шефът на E.go Шу. Затова E.go ще пести отвсякъде при производството на „Life“: стени от вече боядисана пластмаса, предварително направени алуминиеви профили, фарове и носачи от вече съществуващ асортимент на доставчиците. Пробегът на модела ще бъде 160 километра. Ученият има добър опит с разработения през 2010 г. малък микробус „Streetscooter“, който се превърна в успех и се използва от германските пощи.

Шу си поставя големи цели – „през следващата година да произведем поне 10 000 автомобила“. А целта за 2020 г. е още по-амбициозна:  над 20 000 автомобила годишно. Ако изгодният модел „Life“ спечели сърцата на германците, то това би била нова тенденция в автомобилния бранш.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >