Прототип BMW 2002 Hommage: Истински бунтар

BMW 2002 turbo с малкото „t“ бе мечтата на 70-те години. Сега BMW отново представя такава бегачка – но с модерна техника

2208
2016

ДОПРЕДИ МАЛКО на езерото Комо имаше буря и валеше дъжд. След това леко натиснахме педала на газта. Гръмотевиците нямаха никакъв шанс срещу звуците от ауспуха на светлосиния бунтар. Седнали сме в Hommage 2002, дизайнерски прототип на BMW. Това, което се крие под ламарините на натъпканото с електронни и механични анаболи М2, няма да може да получи разрешение за движение по пътищата дори и с помощта на мафията.

Огромни раздувки на калниците, спойлерът може да се ползва и за снегорин

Огромни раздувки
на калниците, спойлерът може да се ползва и за снегорин

Шумната четворна мелодия на ауспуховата система е ремикс между 19th Nervous Breakdown (Rolling Stones, 1966) и Hello (Adele, 2015). След около 20 секунди гръмовното торнадо преминава в приятно гърлено ръмжене. Шестцилиндровият турбомотор не става особено шумен дори и при високи обороти. С Hommage Cars на Concorso d’Eleganza BMW празнува своя мобилна традиция. Сред акцентите през последните години са преоткриването на М1, визията на голямо купе от Серия 9 или модерната интерпретация на легендарния CSL. А сега е ред на 2002. Не кое да е 02, а turbo с малкото „t“, който за представянето си пред Villa d’Este сякаш е получило помощ лично от дявола на дизайна.

Четири ауспухови тръби за гръмотевичен звук: прототипът 2002 Hommage е много агресивен

Четири ауспухови тръби за гръмотевичен звук: прототипът 2002 Hommage е много агресивен

Големият още при оригинала преден спойлер е с формат като при драгстер, монтираните с болтове разширения на калниците сякаш израстват от аеродинамичния пакет от мускули, черният елемент отзад също е внушителен. Ако продължите да наблюдавате автомобила, откривате нови и нови препратки към бързите 02 с две врати от ерата на Alpina/Schnitzer/Koepchen. „Веждите“ над мигачите се завръщат като оранжеви световоди, златистите рефлектори на фаровете будят асоциации с 24-часовите състезания, преминаващата по цялата каросерия карбонова лента също е ориентирана към оригинала. И пропорциите са знак на почит към работата на тогавашния главен дизайнер Вилхелм Хофмайстер, чиято известна извивка на задната колона днес е неразривна част от ДНК-то на BMW. За да може двуцветната каросерия да изглежда по-модерно, покривът, предният и задният капак и „раменете“ са с матово лаково покритие. Под карбоновата фуга обаче 2002 Hommage е лакирано в блестящ Space Race Metal.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин