AUTO BILD България / Прототип от Shell: срещу електромобилите

Прототип от Shell: срещу електромобилите


24
апр.
2016

Shell обявява война на електромобилите! На автосалона в Пекин (23-27 април) петролният гигант показва концептуален автомобил с три места. Благодарение на модерна техника градският модел ще бъде изключително икономичен и ще представлява реална алтернатива на „електричките“. Визуално концепцията напомня на Google Car. За разлика от нея обаче, управлението няма да бъде автономно, а ще бъде поверено на човека.

Shell-Konzeptfahrzeug-2016-Vorstellung-1200x800-2258aae4957ebec5Прототипът е базиран на разработения от Гордън Мъри T.25 и още няма име. Според Shell машината ще бъде ултраикономична и в цикъла NEFZ ще се задоволява само с 2,64 л на 100 км. Този разход ще бъде възможен благодарение на Downsizing, прекрасна аеродинамика и специални материали. Подобно на разхода, по данни на Shell и отделяните вредни емисии на въглероден диоксид ще бъдат с 28% по-ниски, отколкото при нормална кола за града, и дори с 32% под стойностите за хибрид. Петролният гигант обещава по-ниска с 34% енергийна консумация в сравнение с конвенционален модел.

Концептът подлежи на рециклиране

Важна предпоставка за разхода е ниското тегло от 550 кг. То е постигнато благодарение на карбон и части, направени на 3D-принтер. В края на живота си колата трябва да може да бъде рециклирана напълно. Естествено, Shell е разработила специални флуиди за колата, включително и моторно масло. Все още не е ясно дали и кога прототипът ще влезе в серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин