Прототипът на Hyundai с горивна клетка изминава 805 км на един дъх!

1003
2017

За известно време, но без конкретни рамки, от Hyundai вдигат шум около възможния SUV- или CUV-наследник на Hyundai Tucson Fuel Cell. А сега в Женева корейският автопроизводител повдигна повдигна покривалото над иновативния Future Eco (FE) Fuel Cell.

Определено FE Fuel Cell прилича на шоукар с външен вид, следващ философията „флуидна склуптура“ и вдъхновен от водата, която всъщност е и единствената емисия, излизаща от ауспуха на тази кола. В крайщата на каросерията се намират масивните колела. Аеродинамичните елементи помогнат за по-високата ефективност, както и за освежаване на дизайна. Остава надеждата, че и моделът, предназначен за масово прозиводство, ще запази тези щрихи.

Във вътрешността на автомобила се намира овлажнител на въздуха, който обработва някои от водните емисии в купето. Прототипът FE Fuel Cell има портативни батерии за захранване на мобилна техника, а в багажника е предвидено място за съхранение и зареждане на електрически скутер, който да използвате при необхдимост.

Водородната техника на модела надгражда тази на Tucson Fuel Cell със своята лекота и ефикасност, с горивна колетка с 30% по-висока енергийна плътност. А това означава по-голям автономен пробег.

А автономният пробег е, разбира се, това, което отличава Hyundai Tucson Fuel Cell Electric Vehicle от другите превозни средства с нулеви вредни емисии. FE Fuel Cell определено има с какво да се похвали в тази насока „Ние сме проектирали колата така, че да измине най-дългото разстояние, покривано някога от автомобил с горивна клетка“, казва заместник-председателя на Hyundai д-р Уоонг-Чул Ян. Предвижда се да успее да измине около 805 км с един пълен резервоар с водород, което е особено практично, докато специализираните станции за зареждане са все още рядкост. Очаква се Hyundai да започне производство на SUV-a, вдъхновен от прототипа FE Fuel Cell, в началото на 2018.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин