Противник на Tesla от DS

1907
2016

Упражненито, което трябва да направите, за да се качите в приличащия на риба автомобил, напомня за това при другите суперспортисти. Първо човек се извива през отворената врата и намества костите си, за да седне в спортната седалка. Но тогава мъченията спират. Вместо табло в DS E-Tense има дисплей. Един бърз поглед дава информация за въртящия момент, газта и спирачките. Скоростен лост? Няма такъв!

Когато се свикне c “Капитан Бъдеще”, студията учудващо се проявава като достъпна за ежедневието. Добрата позиция на седене се намира бързо и покритият с кожа алуминиев волан се усеща страхотно в ръцете. На криволичещите пътища 1,8-тонният болид показва истинската си същност. С леко натискане на педала на газта DS E-Tense катапултира напред със своите 296 кВт/402 к.с. Максималният въртящ момент и на DS E-Tense е 512 Нм.

Експлозивният дебют на DS Е-Tense показва, че „французинът“ въобще не смята да се крие от Tesla Model S.

Който е фен на синтпопа, може да се наслади на специално написанато произведение за E-Tense от деветте говорителя на аудиосистемата “Falco”. Скоростната кутия е 3-степенна. E-Tense е със задно предаване и разпределението на тежестта е взето под внимание, затова прототипът не позволява танци по завоите.

Разпределението на тежестта е почти перфектно

Инженерите са поставили батериите с капацитет 53 кВтч възможно най-близо до центъра на колата. Това прави разпределението на тежестта между двете оси почти перфектно – 45 към 55 (отзад). За аеродинамиката е помогнал тимът DS Virgin от Formula E: шасито е гладко отдолу и два въздушни канала, наречени “Air Ducts”, охлаждат спирачките. Подкрепен от шпердифернциал, галът се движи бързо по завоите. High performance гумите на Michelin се борят с всичка сила, за да не загубят контакт с асфалта.

Електричекста спортна кола не създава никакви проблеми на шофьора. Задницата е предвидима и и нейните отклонения се поправят с леко завъртане на волана.

При DS Е-Tense решаващи са способностите на шофьора, те определят дали пътуването ще завърши в полето или пред някое парижко кафене.

Шофирането гали сетивата

Шофирането на E-Tense гали сетивата. Кожата в интериора е специално обработена, за да получи изискната патина на италиански мъжки обувки. Удобните спортни седалки не само обгръщат шофьора като добре прилягаща  ръкавица, но и техните шевове са майсторска изработка. За това допринасят и металните детайли в интериора като селектор за скорости и копчета. По каросерията французите са използвали карбон и 3D принтиране – например решетката и задните въздухозаборници. Осемпластовият зелен лак блести като зехтин. Експертите са работили три месеца, за да намерят правилния цвят. Тъжното е, че E-Tense няма да излезе на пазара, но ще видим много от детайлите му в бъдещи DS-модели.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин