Просторен и динамичен: новият Opel Insignia Sports Tourer

Комбито предлага 100 литра по-голям багажен обем в сравнение с предходния модел, задният капак се отваря с движение на крака под бронята


6
фев.
2017

Новият Opel Insignia Sports Tourer демонстрира изключително добра форма. Стилистиката му следва динамичния пример на големите спортни купета, интериорът е безкомпромисно просторен и предлага безупречната безопасност, които всички очакват от един истински флагман. Второто поколение Insignia впечатлява със своите линии, с увеличен до 1640 литра багажен обем  – с над 100 литра по-голям капацитет от предходния модел, както и с високотехнологични решения, простиращи се от авангардната матрична система на предните светлини IntelliLux LED и модерните електронни системи за подпомагане на водача до head-up дисплея за водача. В допълнение към всичко това, Insignia предлага и типичната за марката Opel първокласна комуникационна свързаност с интеграция на смартфон функции, която вече предлага още една нова функция на Opel OnStar – личен асистент, който дава възможност на пътуващите в Insignia да правят хотелски резервации и да намират места за паркиране с помощта на служител в колцентър. Новият флагман е и първият произвеждан в Рюселсхайм автомобил, който се предлага с осемстепенна автоматична трансмисия, панорамна 360° видеокамера и интелигентна система за двойно задвижване с функция torque vectoring за активно насочване на въртящия момент. Новият Opel Insignia Sports Tourer ще отпразнува своята световна премиера на международното автомобилно изложение в Женева на 7 март.

Insignia Sports Tourer е с до 200 килограма по-лек от предходния модел – в зависимост от силовия тракт и нивото на оборудване. Tова е осъществено преди всичко благодарение на използването на леки материали и високоефективна компановъчна схема. В съчетание с ниското разположение на седалката на водача това води до осезаемо подобряване на динамичните характеристики и поведението на пътя – никога досега голямо комби на марката от Рюселсхайм не е било толкова динамично, обещават от Opel.

Възможности и удобства като системата за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с автоматична корекция на управлението спомагат за по-нататъшно повишаване на безопасността. Наред с това, новата Insignia е първият модел на Opel с активен преден капак. В случай на произшествие на пътя с удар на пешеходец, предният капак автоматично се повдига в рамките на хилядни от секундата, за да увеличи разстоянието до двигателя и така да осигури по-добра защита на пешеходците.

Във вътрешното пространство, допълнително предлаганите луксозни ергономични седалки със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. – инициатива за подобряване здравето на гърба) с функции за масаж, активна вентилация и запаметяване на индивидуалните настройки осигуряват още по-комфортно пътуване. Освен това външните две седалки на задния ред разполагат с възможност за отопление – също както и челното стъкло. Големият панорамен стъклен покрив осигурява безпрепятствен поглед към небесата. В Opel определено са помислили и за удобството и чистотота при товарене и разтоварване. Задният капак на новата Insignia Sports Tourer може да бъде отварян и затварян само с движение с крак под задната броня.

Новата Insignia Grand Sport вече заимства много от елементите от атлетичния концептуален модел Monza Concept. Въпреки че външните размери са нараснали леко до обща дължина от 4 986 милиметра, новото попълнение в гамата изглежда много по-атлетично и динамично. Увеличената с 11 милиметра следа, внушителната предна решетка и вдъхновените от Monza Concept форми на предните светлини засилват съвместно това впечатление. Осанката на автомобила се подчертава и от междуосието, което е увеличено с 92 милиметра, достигайки  829 милиметра при едновременно скъсяване на предния надвес на каросерията с 30 милиметра. Характерното за марката Opel „острие”, което започва в предната врата и се извива плавно назад води с лекота погледа от предната към задната част на каросерията. Хромираното острие на лайстната на прозорците на свой ред протича динамично и се влива в задните LED светлини, допринасяйки за още по-динамичното излъчване на „ниската”, висока едва 1483 милиметра Insignia Sports Tourer. Сребристите шини за багажник на покрива (серийно при всички нива на оборудване) спомагат за визуалното изтегляне на силуета на новия модел, карайки го да изглежда по-нисък и подчертавайки висока класа на дизайна.

Вниманието към всеки детайл личи добре и в пътническото пространство на новия модел. Просторът в областта на главите е увеличен с 31 милиметра, в областта на раменете на пътниците ръстът е 25 милиметра, а мястото в областта на ханша бележи ръст от 27 милиметра. Още по-впечатляващ лукс в интериора предоставя допълнително предлаганият панорамен стъклен покрив с размери 1 400 x 860 милиметра, който се простира далеч назад над главите на пътниците на задните седалки. За първи път, двете външни седалки на задния ред в Insignia също разполагат с отопление.

Оформлението на арматурното табло е адаптирано към човека зад волана. Водачът на новата Insignia Sports Tourer седи в автомобила по-ниско отпреди и е заобиколен от блока контролни прибори и централната конзола така, сякаш се намира в команден център. Ясните линии и пластично изпълнените повърхности остават верни на стилистичната философия на марката Opel и имат допълнителен принос към елегантното излъчване на интериора. Изпълненият без рамка сензорен екран на системата IntelliLink, който е ориентиран към водача, демонстрира характер и висока класа на изпълнението. Освен с помощта на сензорния екран, управлението на функциите може да се осъществи напълно интуитивно и посредством бутони, подредени в три реда. Най-горният от тях е запазен за функциите на инфоразвлекателната система, средният за тези на отоплението, вентилацията и климатичната инсталация, а с долния ред бутони се командват електронните системи за подпомагане на водача.

Страхотно забавление и отлична свързаност гарантират най-новите съвместими с Apple CarPlay и Android Auto системи IntelliLink. И докато функциите на смартфона са безпроблемно интегрирани в инфоразвлекателната среда на автомобила, зареждането му вече също може да се осъществи и безжично без необходимост от специален кабел. Разбира се, революционната система за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar също присъства на борда на флагмана, предлагайки своята гама от услуги – от автоматичното повикване при катастрофа (Automatic Crash Response) до помощта при откраднат автомобил (Stolen Vehicle Assistance). Новата услуга „Личен асистент” (Personal Assistant) ще отбележи своята пазарна премиера заедно с тази на Insignia, давайки възможност на пътуващите в новия модел да поискат от служителите на OnStar например да изберат подходящ хотел и да направят съответните резервации, както и да намерят подходящо място за паркиране.. Освен това Wi-Fi точката за достъп до високоскоростен мобилен интернет с 4G LTE връзка в състава на системата OnStar дава възможност на всички пътуващи в Insignia да свързват своите устройства с глобалната мрежа.

На свой ред луксозните ергономични предни седалки със сертификат за одобрение AGR – независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия (Aktion Gesunder Rücken e. V. – Инициатива за подобряване здравето на гърба) в Insignia предлагат уникално съчетание от електрически настройки на страничните опори, масаж, функции за активна вентилация и запаметяване на индивидуалните настройки, а отоплението на челното стъкло осигурява бързо отлична видимост в студените зимни дни.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин