Пропуск в сигурността: Tesla Model X се отваря с ключ… или с отвертка

Прескочете първи 10 мин от видеото и вижте сами колко лесно няколко юнаци отварят капака на екологичния SUV


12
фев.
2017

Човек би предположил, че затвореният и заключен багажник е сравнително безопасно и сигурно място за съхранение на предмети в една кола. Въпреки че не е иделано непробиваем, далеч по-трудно е да се разбие преден капак на автомобил, отколкото да се счупи прозорец. Това важи за повечето случаи освен ако не карате Tesla Model X, който има механизъм за аварийно отваряне на капака, скрит точно под предната броня. Изгледайте видеото, като започнете от 10-та минута, за да се убедите колко е лесно да освободите този механизъм.  Внимавайте единствено за какви цели ще го използвате…

Нека да е ясно – има напълно разумно и рационално обяснение защо Tesla са вградили това решение за достъп. Model S има подобен способ зад предното колело. При пътен инцидент, aварийни предаватели трябва да са в състояние да изключат системата за високо напрежение, за да се предотврати евентуален токов удар. Съвременните автомобили от Формула 1 с хибридни системи също имат подобна функция. Точката за достъп при Tesla се намира под предния капак, така че това предразполага възможност за достъп без ключ.

Създателите на видеото подчертават, че това е голям риск за сигурността, и въпреки примамливото заглавие на клипа, имат основание. На теория, опитен крадец би се справил в рамките на минута с издърпването на панела, освобождаването на капака, за да вземе това, което е вътре, без да повреди колата. Трябва обаче да се отбележи, че този опит би задействал алармата, което се явява някакъв вид възпиращ фактор. Според Electrek, Tesla трябва да уведоми всички нови собственици за механизма, както и да ги насърчи да не съхраняват ценности под предния капак. Това утежнява отговорността на Tesla към всеки индивидуален клиент.

Действително, в ръководството за потребителя на Tesla Model X не се казва нищо за освобождаването на предния капак, нито се дава предупреждение за съхранението на ценности вътре. От Tesla вероятно не са включили информацията като мярка срещу локализирането на механизма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин