Проклятия или благословии: бъдещето на автомобилната индустрия

Гледната точка на редактора Иван Мутафчиев


2
дек.
2017

„Дано живееш в интересни времена“ се счита за древна китайска поговорка или първото от три тежки проклятия. Другите древни клетви, които всяват ужас в Китай, са „Дано привлечеш вниманието на властите“ и „Дано намериш онова, което търсиш“.

Ако отнесем това към автомобилната промишленост, ще забележим, че напоследък я застигат и трите проклятия, със сигурност поне първите две. Първо, в момента времената за нея са дори повече от интересни, особено след един от може би най-грандиозните скандали в автомобилната индустрия, избухнал преди точно 2 години – който нанесе огромни щети. И се стигна до загуба на доверие в цялата автомобилна промишленост – особено когато се разбра, че почти всички производители са лъготили, ако трябва да го кажем нежно.

Всичко това естествено привлече вниманието на властите и регулаторите. От 1 септември Европейският съюз въведе нови задължителни тестове за отработените газове на всички нови автомобили – преди да бъдат пуснати по европейските пътища, те ще трябва да преминават през тестове за емисии по по-обективна процедура. Замърсяването, което се причинява от вредните газове, ще се измерва в условията на реално движение на автомобилите по процедурата RDE – Real Driving Emissions. А всичко това наложи трескаво търсене на нови насоки за развитието на целия бранш. Изведнъж всички осъзнаха, че бъдещето до голяма степен принадлежи на електромобилите – въпреки всичките им недостатъци. И трескаво се заеха да разработват нови модели, като почти единодушно обещаха в близките 5 до 10 години всичките им автомобили да са електрически или поне електрифицирани.

Но дали ще намерят това, което търсят? Ще поживеем, ще видим. Надявам се третото проклятие да ги застигне като благословия.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >