Новини » Производителят на iPhone Foxconn представи първите си електромобили — всичките три носят имена като моделите на Tesla

Производителят на iPhone Foxconn представи първите си електромобили — всичките три носят имена като моделите на Tesla

1910
2021

Foxconn, най-голямата фирма за производство на електроника в света, основен производител на iPhone на Apple, навлиза в бизнеса с електромобили. На събитие в понеделник тайванският технологичен гигант представи три прототипа на автомобили: автобус, SUV и седан. Foxconn не планира сам да продава електромобилите, а да ги произвежда за клиенти от автомобилната промишленост. Самите клиенти ще продават тези модели под собствени марки.

SUV-ът носи името Model C и предлага място за до седем души, както и пробег от до 700 километра. Освен това спринтира за 3,8 секунди от 0 до 100 км/ч. Model E, голяма луксозна лимузина, обещава мощност от 750 к.с. и пробег от до 750 км. За сравнение: автомобилът на Tesla с най-голям пробег може да измине с едно зареждане на батерията 650 километра. Foxconn също представи електрически автобус с името Model T.

Продуктовите наименования на Foxconn са идентични с тези на моделите на електромобилите на Tesla. Американският производител предлага следните електромобили: Model S, Model 3, Model Y и Model X. Ford придоби известност в началото на 20-ти век с Model T, като компанията притежава и правата за Щатите за Model E. Именно това попречи на Tesla да нарече третия си модел Model E. Вместо това е въведена цифрата „3“ като обозначение на модела.

Foxconn навлиза и на американския пазар

Всички представени електромобили са разработени от Foxtron  – джойнт венчър между Foxconn и тайванския автомобилен производител Yulon Group. Foxconn планира създаването на платформа за електромобили, подходяща за широка гама от модели. Youlon ще бъде първият автомобилен клиент на Foxconn.

Компанията смята да навлезе и на американския пазар. Наско компанията обяви споразумението си за покупка на завода на старт-ъпа за електромобили Lordstown Motors в Охайо. В рамките на това споразумение Foxconn ще поеме производството на първия модел на Lordstown, пикап. Foxconn работи и съвместно с Fisker, друг старт-ъп за електромобили, като се очаква през 2023 да пусне първия от моделите му.  

Най-големият електрически дебют Foxconn идва в момент, в който бе обявено, че и Apple търси производител на своя електромобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин