Производителят на електромобили Fisker обяви фалит!

1806
2024

Американският производител на електромобили Fisker обяви фалит. Проблеми с доставчиците, както и технически затруднения доведоха фирмата до несъстоятелност. Преди време производителят се считаше за конкурент на Tesla.
Американският производител на електромобили Fisker е обявил фалит. Още преди седмици писахме за финансовата нестабилност на фирмата. Ситуацията при Fisker ескалира от края на февруари 2024 г. Тогава производителят заяви, че фирмата е застрашена по отношение на оцеляването си без допълнително финансиране.
Fisker иска пари от големите си конкуренти
Fisker не успява да привлече голям конкурент за инвеститор. Не помогна и опита автомобилите да се продават на по-ниски цени.
Fisker е подал в американския щат Делауер искане за защита от кредитори. За шефа на фирмата Хенрик Фискер това е втори фалит на основана от него автомобилна фирма. Хенрик Фискер е автомобилен дизайнер, създал модела BMW Z8.
Fisker с по-голяма загуба от оборота си
Fisker Automotive е основана през 2007 г. През 2023 г. оборотът на концерна е бил 272,88 милиона долара (500 милиона лева). Загубата е била 3,2 милиарда долара (почти 6 милиарда лева). През 2023 г. фирмата със седалище в Лос Анджелис е продала 4800 E-Autos aus. За последно Fisker разчиташе на три модела: Fisker Atlantic, Fisker Karma и Fisker Surf.
За разлика от бившите си конкуренти от Tesla, Fisker не успя да постигне успех. За сравнение през 2023 г. оборотът на Tesla бе 96,77 милиарда долата (175 милиарда лева). Концернът е продал през миналата година 1,8 милиона автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин