Проектът „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” е националният победител за 2016 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство


9
дек.
2016

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите на навръх Студентския празник – 8 декември, от 18.30 ч., по време на изискана официална церемония в Националния исторически музей, София.

 

В Слънчевата зала на НИМ беше устроена импровизирана мини-изложба на един от миналогодишните победители – проекта „Изложба в обем – Възприятие чрез допир. Животните на Черно море“ на Сдружение за опазване „Една природа“. Макетите в реален размер на най-запомнящите се и интересени черноморски обитатели предизвика голям интерес сред присъстващите.

 

През 2016 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна. в двете категории – опазване на околната среда (17 участници) и културното наследство (37 участници). 23 от тях изцяло отговаряха на регламента на Дарителската програма, който е публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории – опазване на околната среда (12 участници) и културното наследство (11 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди и една извънредна за изключителен принос на медия в социално значим екологичен проект.

 

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

 

Проектът „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” с автор Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора” е големият победител в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство 2016. Всеки изчезнал вид отеква като ужасен писък на планетата и разстройва сериозно биологичния баланс, което допълнително нарушава равновесието в природата. Опазването и подпомагането на популациите на редки и защитени видове, или възстановяването на вече изчезнали видове в места, от които са изчезнали, е важен природозащитен подход. Това е и целта на проекта-победител. Да възстанови трайно изчезналата популация на малкото соколче. Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени от г-н Филип Пфое, собственик и управител на Мото-Пфое и Димо Николов, управител на Мото-Пфое.

 

Първата поощрителна награда в тазгодишното юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта „Мониторинг на климата, речната мрежа и рискови процеси в Пирин”. Автор на проекта е доц. Георги Рачев, ръководител на колектив от Катедра Климатология и геоморфология на Геолого-Географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Въпросът за климатичните промени и човешката намеса е все по-актуален. Високите части на някои планини имат пояс, който е утвърден индикатор за глобалните промени. Знаете, колко магнетично, магично и специално място е Пирин – втората по височина планина в страната ни и един от трите национални парка на територията на България, едновременно с това – силно урбанизирана планина. Целта на проекта е да се разширят и модернизират чрез нова апаратура досегашните наблюдения на климата, речните потоци и рисковите процеси в Пирин планина, за да се потвърди със сигурни данни затоплянето на климата в страната ни. Наградата от 5 000 лв., плакет и грамота бе връчена от г-н Лазар Додев – Директор на Дирекция „Квалификации и кариерно развитие” в Министерство на образованието и науката и председателя на журито на Дарителската програма, д-р Петър Янков.

 

С втората поощрителна награда от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство беше отличен проектът „Метод ТÁРАТÁНЦИ”. Това е графично представяне на българските народни хорá под формата на схеми от стъпки с различни цветове и форми, а целта – съхраняване на фолклорното ни творчество. До момента са създадени 12 схеми, още 14 са в процес на допълване. Те включват всичките 7 фолклорни области в България, тестват се сред най-различни възрастови групи: деца, родители, работещи колективи. Проектът е много обхватен и включва в себе си модулна програма от събития, издаване на литература, визуална карта на България със схемите на народните хорá според разпространението им, устойчиви инсталации на открито в различни градове на страната, изложби в страната и в чужбина. Наградата – 4 000 лева, плакет и грамота бе връчета от г-жа Бони Петрунова, заместник министър на културата и г-н Димо Николов, Управител на Мото-Пфое. Наградата получи Екатерина Стоянова, управител на „Таратанци” ООД.

 

За първи път в Дарителската програма бе дадена специална поощрителна награда за медия, целенасочено действаща за опазване на природната среда и справянето с един изключително злободневен и важен обществен проблем. Нерегламентираните сметища се разрастват и поставята природата, и нас – хората – в сериозен риск. Преди година репортерите от БНТ2 подеха акция, в която обществената медия показа незаконните сметища из цялата страна, пръснати на най-неочаквани места. Само на територията на София те са над 100, като това в „Овча купел” се простира на 11 декара. В Пловдив са 26. Има много по поречията на реките, в горите и на метри от жилищните блокове. Целта на инициативата е да подтикне кметовете на общини да предприемат действия за тяхното трайно премахване, а журналисти и зрители да намерят отговори на въпроса: кои са причините за изхвърляне на отпадъците на нерегламентирани места. БНТ2 информира регулярно Министерство на околната среда и водите за своите разследвания и оторизираните институции взимат мерки. Специалната награда за изключителен принос на медия за проекта на БНТ2 „Инициатива за премахване на незаконните сметища в България” връчиха председателят на журито на Дарителската програма, д-р Петър Янков и собстеникът на Мото-Пфое, г-н Филип Пфое. Почетен плакет, грамота и парична премия в размер на 1000 лева от името на БНТ2 получиха Мариета Фидосиева, Главен продуцент новини.

 

Всички 23 проекти-кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2016 г. получават почетен диплом.

 

В изданието на Дарителската програма за 2016-та председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник, победител в първото издание на инициативата и председател на журито от 2010 г. насам. Членове на журито са още: арх. Христо Ганчев – експерт по културно наследство, музеи и изобразителни изкуства и представител на Министерство на културата, Христина Маркова – Главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерство на образованието и науката и Екатерина Попова – държавен експерт в отдел „Стратегии и програми за околната среда“, Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерство на околната среда и водите.

 

За 20 години от съществуването си Програмата има 1149 участвали проекта, от които 84 са наградени с общо 328 000 лв., включително тазгодишните участници.

Още по темата

Card image cap
Volvo Cars с първи екологично неутрален завод в Европа

17
ян.
2018

Производственият център Шьовде ще използва енергия от възобновяеми източници, като част от глобалната екологична стратегия на Volvo Cars за неутрални производствени операции до 2025 г.

Card image cap
Няколко ценни съвета за шофьори на коли с газова уредба

21
дек.
2016

Ако карате на газ през зимата, ето какво е важно да знаете според българската компания за газови системи Reagas.

Card image cap

В последния брой:

Архив >