Проектът „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” е националният победител за 2016 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

0912
2016

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите на навръх Студентския празник – 8 декември, от 18.30 ч., по време на изискана официална церемония в Националния исторически музей, София.

 

В Слънчевата зала на НИМ беше устроена импровизирана мини-изложба на един от миналогодишните победители – проекта „Изложба в обем – Възприятие чрез допир. Животните на Черно море“ на Сдружение за опазване „Една природа“. Макетите в реален размер на най-запомнящите се и интересени черноморски обитатели предизвика голям интерес сред присъстващите.

 

През 2016 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна. в двете категории – опазване на околната среда (17 участници) и културното наследство (37 участници). 23 от тях изцяло отговаряха на регламента на Дарителската програма, който е публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории – опазване на околната среда (12 участници) и културното наследство (11 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди и една извънредна за изключителен принос на медия в социално значим екологичен проект.

 

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

 

Проектът „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” с автор Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора” е големият победител в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство 2016. Всеки изчезнал вид отеква като ужасен писък на планетата и разстройва сериозно биологичния баланс, което допълнително нарушава равновесието в природата. Опазването и подпомагането на популациите на редки и защитени видове, или възстановяването на вече изчезнали видове в места, от които са изчезнали, е важен природозащитен подход. Това е и целта на проекта-победител. Да възстанови трайно изчезналата популация на малкото соколче. Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени от г-н Филип Пфое, собственик и управител на Мото-Пфое и Димо Николов, управител на Мото-Пфое.

 

Първата поощрителна награда в тазгодишното юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта „Мониторинг на климата, речната мрежа и рискови процеси в Пирин”. Автор на проекта е доц. Георги Рачев, ръководител на колектив от Катедра Климатология и геоморфология на Геолого-Географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Въпросът за климатичните промени и човешката намеса е все по-актуален. Високите части на някои планини имат пояс, който е утвърден индикатор за глобалните промени. Знаете, колко магнетично, магично и специално място е Пирин – втората по височина планина в страната ни и един от трите национални парка на територията на България, едновременно с това – силно урбанизирана планина. Целта на проекта е да се разширят и модернизират чрез нова апаратура досегашните наблюдения на климата, речните потоци и рисковите процеси в Пирин планина, за да се потвърди със сигурни данни затоплянето на климата в страната ни. Наградата от 5 000 лв., плакет и грамота бе връчена от г-н Лазар Додев – Директор на Дирекция „Квалификации и кариерно развитие” в Министерство на образованието и науката и председателя на журито на Дарителската програма, д-р Петър Янков.

 

С втората поощрителна награда от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство беше отличен проектът „Метод ТÁРАТÁНЦИ”. Това е графично представяне на българските народни хорá под формата на схеми от стъпки с различни цветове и форми, а целта – съхраняване на фолклорното ни творчество. До момента са създадени 12 схеми, още 14 са в процес на допълване. Те включват всичките 7 фолклорни области в България, тестват се сред най-различни възрастови групи: деца, родители, работещи колективи. Проектът е много обхватен и включва в себе си модулна програма от събития, издаване на литература, визуална карта на България със схемите на народните хорá според разпространението им, устойчиви инсталации на открито в различни градове на страната, изложби в страната и в чужбина. Наградата – 4 000 лева, плакет и грамота бе връчета от г-жа Бони Петрунова, заместник министър на културата и г-н Димо Николов, Управител на Мото-Пфое. Наградата получи Екатерина Стоянова, управител на „Таратанци” ООД.

 

За първи път в Дарителската програма бе дадена специална поощрителна награда за медия, целенасочено действаща за опазване на природната среда и справянето с един изключително злободневен и важен обществен проблем. Нерегламентираните сметища се разрастват и поставята природата, и нас – хората – в сериозен риск. Преди година репортерите от БНТ2 подеха акция, в която обществената медия показа незаконните сметища из цялата страна, пръснати на най-неочаквани места. Само на територията на София те са над 100, като това в „Овча купел” се простира на 11 декара. В Пловдив са 26. Има много по поречията на реките, в горите и на метри от жилищните блокове. Целта на инициативата е да подтикне кметовете на общини да предприемат действия за тяхното трайно премахване, а журналисти и зрители да намерят отговори на въпроса: кои са причините за изхвърляне на отпадъците на нерегламентирани места. БНТ2 информира регулярно Министерство на околната среда и водите за своите разследвания и оторизираните институции взимат мерки. Специалната награда за изключителен принос на медия за проекта на БНТ2 „Инициатива за премахване на незаконните сметища в България” връчиха председателят на журито на Дарителската програма, д-р Петър Янков и собстеникът на Мото-Пфое, г-н Филип Пфое. Почетен плакет, грамота и парична премия в размер на 1000 лева от името на БНТ2 получиха Мариета Фидосиева, Главен продуцент новини.

 

Всички 23 проекти-кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2016 г. получават почетен диплом.

 

В изданието на Дарителската програма за 2016-та председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник, победител в първото издание на инициативата и председател на журито от 2010 г. насам. Членове на журито са още: арх. Христо Ганчев – експерт по културно наследство, музеи и изобразителни изкуства и представител на Министерство на културата, Христина Маркова – Главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерство на образованието и науката и Екатерина Попова – държавен експерт в отдел „Стратегии и програми за околната среда“, Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерство на околната среда и водите.

 

За 20 години от съществуването си Програмата има 1149 участвали проекта, от които 84 са наградени с общо 328 000 лв., включително тазгодишните участници.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин