Продължителен тест: 100 000 км с Ford Kuga 2.0 TDCi 4×4 Titanium

С компактния си SUV Ford иска да завоюва пазарни позиции, но в продължителния тест Kuga се задъха малко преди върха

2210
2016

ДВИГАТЕЛЯТ СЕ МЪЧЕШЕ. Движеше се мудно по празните магистрали, далеч от максималната си скорост, обещана от Ford. Kuga успяваше да развие само 186 км/ч, когато AUTO BILD го тества като всички други кандидати в края на продължителните тестове: с пълна газ. Някои автомобили дори увеличават мощността си, защото с течение на времето двигателят работи по-свободно, техническите характеристики също се повишават.

За разлика от Kuga, който към края на теста ускоряваше до 160 км/ч, с почти секунда по-бавно отколкото в началото. И то въпреки по-добрите метеорологични условия: 24 градуса, без вятър. Необичайната причина за това бе разкрита при разглобяването – и обясни всичко.

Ние не сме щадили Kuga и тя не ни е изоставяла, кратка почивка във Вупертал

Ние не сме щадили Kuga и тя не ни е изоставяла, кратка почивка във Вупертал

В същото време автомобилът от Кьолн стартира блестящо: с големия си дизелов мотор със 163 к.с., автоматична трансмисия и много екстри AUTO BILD бе комплектовал мечтания от всички SUV – които обаче в реалния живот избират механична скоростна кутия и предно задвижване заради по-ниската цена. И не плащат над 85 000 лева като нас, но също се радват на приятните размери на този SUV. Защото от 2012 година, когато при новото поколение бяха увеличени дължината и комфортът, Kuga е с размерите на VW Tiguan. „Достатъчно място за дълги пътувания, на задната седалка и в багажника е просторно, двойното дъно на багажника е практично – но високият товарен ръб е непрактичен“, казва редакторът Кристиан Щайгер, който специално критикува и опционалния електрически заден капак: той се отваряше само при изключен двигател, освен това бе много бавен.

Тотално затрупана от снега в Герлос/Хохцилертал

Тотално затрупана от снега в Герлос/Хохцилертал

За комфорта при пътуване допринасяха и подходящите за дълги отсечки седалки и тихите шумове от вятъра. Окачването, което – както напоследък е обичайно при Ford – вече не е спортно и стегнато, а отново е по-меко, поляризира мненията най-силно: „приятни настройки“, смятат по-спокойните натури, „меко, трополящо и шумно“ го намират по-спортните водачи. За автомобил с тегло 1770 килограма този SUV се движи удивително пъргаво, динамичният мотор звучи грубовато и харчи относително много: при среден тестов разход от 8,8 л/100 км пробегът бе недостатъчните 530 километра. И се налага да зареждате по-често. Повече неприятности ни създадоха Infotainment-ът и навигацията. Наистина колегата Щефан Пулс похвали бързото свързване с мобилен телефон и бързата връзка на системата Sync, но и той имаше забележки. След кратко спиране навигационната система бе забравила целта си, а вместо USB бе избрано радиото.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин